Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Βελτίωση του τρόπου αξιολόγησης των αστυνομικών που οπλοφορούν ζητούν με Ερώτησή τους κυβερνητικοί βουλευτές

 
Τη βελτίωση του πλαισίου αξιολόγησης και υποστήριξης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που οπλοφορούν ζητούν 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτηση που κατέθεσαν στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στους Αγίους Αναργύρους.
του Άγγελου Προβολισιάνου
Οι 31 κυβερνητικοί βουλευτές θέτουν το ζήτημα των ελέγχων από τις υγειονομικές επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ., επισημαίνοντας ότι «οι εξετάσεις και ο επανέλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια, ωστόσο αυτό δεν γίνεται λόγω έλλειψης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού». Συμπεραίνουν δε πως «στην ανεπάρκεια αυτή οφείλονται φαινόμενα όπως η αύξηση των αυτοκτονιών στα Σώματα Ασφαλείας». Μάλιστα, θέτουν το ερώτημα ποιοι αστυνομικοί και για ποιους λόγους κρίνεται σκόπιμο να οπλοφορούν στις διαδηλώσεις, ενώ ζητούν να πληροφορηθούν επίσης αν θα τροποποιηθεί το πλαίσιο ψυχιατρικής και ψυχολογικής αξιολόγησης των νέων αστυνομικών.

Αναλυτικά η Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Βελτίωση του πλαισίου αξιολόγησης και υποστήριξης των στελεχών της Αστυνομίας, καθώς και της συνεπαγόμενης δυνατότητάς τους στην οπλοφορία και οπλοχρησία.
Η πρόσφατη ασύλληπτη τραγωδία με τους τέσσερις νεκρούς στους Αγίους Αναργύρους, φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της διαδικασίας μέσα από την οποία ελέγχεται η ικανότητα των αστυνομικών να φέρουν πυροβόλο όπλο.
Σύμφωνα με τον νόμο 3169/2003, «οι υγειονομικές επιτροπές της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν σε εξέταση για τον έλεγχο καταλληλότητας μέσα σε ένα έτος μετά τη συμπλήρωση πενταετίας από την αποφοίτηση των αστυνομικών από τις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών».
Οι εξετάσεις και ο επανέλεγχος πρέπει να πραγματοποιείται κάθε 5 χρόνια, ωστόσο αυτό δεν γίνεται λόγω έλλειψης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.
Ωστόσο, πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα, έχουν επισημάνει την ανεπάρκεια του πλαισίου αξιολόγησης και εκπαίδευσης του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, ιδίως σε ό,τι αφορά στη δυνατότητα οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Στην ανεπάρκεια αυτή οφείλονται φαινόμενα όπως η αύξηση των αυτοκτονιών στα Σώματα Ασφαλείας.
Επειδή, οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση στο όπλο καθιστά το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. επαγγελματική ομάδα υψηλού κινδύνου για τέλεση εγκλημάτων κατά της ζωής
Επειδή, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες του υπάρχοντος πλαισίου υποστήριξης έχουν επανειλημμένα επισημανθεί
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πόσοι περίπου αστυνομικοί έχουν εξεταστεί από το 2009, που συστάθηκε η υπηρεσία καταλληλότητας οπλοφορίας, πόσοι από αυτούς αφοπλίστηκαν και από ποιες υπηρεσίες;
2) Πόσοι αστυνομικοί υπήρξαν αυτόχειρες και πόσοι έχουν χρησιμοποιήσει τα υπηρεσιακά τους όπλα σε υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την υπηρεσία;
3) Πόσοι αστυνομικοί έχουν χρησιμοποιήσει τα υπηρεσιακά τους όπλα σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και που βρίσκονται αυτές οι υποθέσεις (πειθαρχική και ποινική εξέλιξη)
4) Ποιοι αστυνομικοί και για ποιους λόγους κρίνεται σκόπιμο να οπλοφορούν στις διαδηλώσεις;
5) Πόσοι αστυνομικοί και σε ποιες υπηρεσίες έχουν κάνει χρήση του δικαιώματός τους να έχουν και ιδιωτικό οπλισμό πέραν του υπηρεσιακού τους; Υπάρχει πρόθεση αλλαγής του σχετικού πλαισίου;
6) Πόσοι αστυνομικοί ζητούν βοήθεια στη τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης συμβουλευτικής και ενημέρωσης του Υπουργείου;
7) Θα υπάρξει αναθεώρηση του πλαισίου ψυχιατρικής και ψυχολογικής αξιολόγησης των νέων αστυνομικών, καθώς και η επανάληψη και επικαιροποίηση των σχετικών διαδικασιών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι διαθέτουν έναν ικανοποιητικό βαθμό ψυχικής σταθερότητας και ανθεκτικότητας;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φίλης Νίκος
Ακριώτης Γιώργος
Αναγνωστοπούλου Σία
Αντωνίου Χρήστος
ΒάκηΦωτεινή
Δουζίνας Κώστας
ΔρίτσαςΘοδωρής
ΘελερίτηΜαρία
ΙγγλέζηΚατερίνα
Καββαδία Αννέτα
Καραγιάννης Γιάννης
Καρακώστα Εύη
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κουράκης Τάσος
Κυρίτσης Γιώργος
Μανιός Νίκος
Μάρδας Δημήτρης
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελής Θανάσης
ΜιχελογιαννάκηςΙωάννης
ΜουμουλίδηςΘέμης
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παυλίδης Κώστας
Ρίζος Δημήτρης
ΣπαρτινόςΚώστας
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
ΣτέφοςΓιάννης
ΤελιγιορίδουΟλυμπία

πηγή  koutipandoras.grΈνωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :