Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Νέο Μισθολόγιο: Τι έκπληξη είχε ο μισθός Δεκεμβρίου και τι αντιδράσεις φέρνει

 
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Μια έκπληξη έκρυβε η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου για αρκετά στελέχη στις Ένοπλες Δυνάμεις! Διαπίστωσαν μια αύξηση στον μισθό τους, η οποία προήλθε από μισθολογική προαγωγή!
Η έκπληξη έγινε ακόμα πιο μεγάλη, καθώς όλοι θυμούνται πως πέρυσι η Βουλή ψήφισε το πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών, με τον νόμο 4389/2016. Στο άρθρο 236, ο νόμος αυτός αναφέρει:
Αναστέλλεται από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2018 κάθε μισθολογική ωρίμανση και μισθολογική προαγωγή των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και αναφέρονται στις διατάξεις των περιπτώσεων 13 έως 36 της Υποπαραγράφου Γ1 της Παραγράφου Γ΄ του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222).
Η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που επιτευχθεί από τα εμπλεκόμενα υπουργεία ισοδύναμη δημοσιονομική εξοικονόμηση. 

Τα μέτρα που επιτυγχάνουν το ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα διαπιστώνονται με πράξη του Υπουργού Οικονομικών και εγγράφονται στον προϋπολογισμό των ετών 2017 και 2018.
Λίγο αργότερα, στις 6 Ιουνίου 2016, η Βουλή ψήφιζε την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου, ως εξής: «Η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα υπουργεία προσδιορίσουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα εξειδικευθούν και νομοθετηθούν μέχρι 30.9.2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1.1.2017
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 δεν είχαν κατατεθεί ισοδύναμα κι έτσι οι μισθολογικές προαγωγές πάγωσαν από την 1η Ιανουαρίου.
Όλα αυτά μέχρι τον Δεκέμβριο που αιφνιδιαστικά εμφανίστηκαν μισθολογικές ωριμάνσεις σε μισθούς στελεχών, όπως μπορείτε να δείτε και από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.


Συγκριτικά, παρατίθεται και ο μισθός του Νοεμβρίου για να διαπιστωθεί η αύξηση.
Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι εάν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με τον νόμο. Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικά, ούτε έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή άλλου υπουργείου σχετικά με τα περίφημα ισοδύναμα, τα οποία θα επανέφεραν και τις μισθολογικές προαγωγές.
Επιπλέον από την έρευνα που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι ανάλογη μισθολογική προαγωγή δεν έχουν λάβει τα Σώματα Ασφαλείας, τα οποία εφαρμόζουν το ίδιο μισθολόγιο.
Κι εδώ αρχίζουν μια σειρά από ερωτήματα
    1. Έχουν ξεπαγώσει οι μισθολογικές προαγωγές; Αν ναι, γιατί δεν δόθηκε η αντίστοιχη αύξηση στα Σώματα Ασφαλείας; Αν όχι, τότε είναι νόμιμη η αύξηση που δόθηκε στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή κινδυνεύουν να τους τα ζητήσουν πίσω;
    2. Η αύξηση αυτή, συνδέεται ή όχι με την πρόταση που έχει καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ζητά να μην εφαρμοστεί αναδρομικά το νέο μισθολόγιο από 1/1/2017 όπως έχει ψηφιστεί, αλλά να αρχίσει η εφαρμογή του από 1/1/2018;
    3. Τι λέει άραγε το υπουργείο Οικονομικών; Υπάρχει περίπτωση να ζητήσει την ανάκληση της αύξησης;
Πάντως μαθαίνουμε ότι θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας αντιδράσεις από τα Σώματα Ασφαλείας, οι οποίοι θα απαιτήσουν να λάβουν ανάλογες αυξήσεις και στους δικούς τους μισθούς, καθώς εάν εφαρμοστεί  το νέο μισθολόγιο, οι αποκλίσεις των μισθών μεταξύ των ομοιόβαθμων με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι μεγάλες.
Πηγή: armyvoice.gr


Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :