Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2017

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Τι τελικά ισχύει με την εφαρμογή του ΝΕΟΥ ειδικού μισθολογίου;

 


Δεν ισχύουν οι μειώσεις έως 250€ το μήνα και αναδρομικά έως 2700 για τα στελέχη των ΕΔ με την εφαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου
Άποψη του Επίτιμου Προέδρου και Οικονομικού Συμβούλου της Ε.Σ.ΠΕ.Θ
Λγου ε.α (Ο) Ηλία Νατσιούλα, (Απόφοιτος 2004 του Οικονομικού του ΑΠΘ
και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων).
Με αφορμή άρθρα που κυκλοφορούν και αναφέρουν για μειώσεις των αποδοχών χιλιάδων ένστολων που έχουν καταταχθεί στις υπηρεσίες τους μέχρι την 31η-12-1992 όπου θα φθάνουν μέχρι και τα 225 ευρώ το μήνα, οι δε αναδρομικές κρατήσεις που θα κληθούν να καταβάλουν θα φθάσουν μέχρι και τα 2.700 ευρώ, σας γνωρίζω ότι δεν ισχύουν αυτά τα ποσά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι παλιοί ασφαλισμένοι στρατιωτικοί (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ), καταταγέντες δηλαδή μέχρι 31 Δεκ 1992, ναι μεν είχαν λιγότερες κρατήσεις υπέρ σύνταξης (υπολογίζονταν επί συγκεκριμένων επιδομάτων και όχι επί συνόλου αποδοχών, όπως γίνονταν με νέους ασφαλισμένους και θα γίνει και με το νέο μισθολόγιο), αλλά οι διαφορές αυτές είναι έως 50€ μεικτά το μήνα για τους υψηλόβαθμους Αξκους και 10 έως 30 ευρώ το μήνα για τα χαμηλόβαθμα στελέχη. Περαιτέρω, καθώς τα στελέχη ενδιαφέρονται για το ποσό που θα πληρώνονται στην τράπεζα, οι διαφορές στις καθαρές αποδοχές, λόγω μεταβολής του φόρου (αύξηση κρατήσεων/μείωση φόρου), θα ανέρχονται έως 35€ το μήνα για τους υψηλόβαθμους Αξκους και από 7 έως 22 ευρώ το μήνα για τα χαμηλόβαθμα στελέχη.
Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι οι διαφορές αποδοχών που προκύπτουν από την ταυτόχρονη εφαρμογή των νέων ειδικών μισθολογίων και των αλλαγών στη βάση υπολογισμού των εισφορών τους που θα πρέπει να υπολογιστούν αναδρομικά από την 1-1-2017 δεν θα ανέρχονται αναδρομικά σε ποσά άνω των 410€ για τα στελέχη των ΕΔ.
Μια σημαντική παράμετρος που εκμηδενίζει τις απώλειες:
Παρόλα πρέπει να επισημανθεί ότι με το νέο ειδικό μισθολόγιο οι Ανώτατοι, οι Ανώτεροι Αξκοι και τα χαμηλόβαθμα στελέχη με χρόνια υπηρεσίας άνω των 25 ετών λαμβάνουν αυξήσεις στις αποδοχές σε σχέση με το προηγούμενο μισθολόγιο (καταταγέντες δηλαδή προ 31-12-1992). Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την παράμετρο οι αυξήσεις αυτές θα μηδενίσουν την επιβάρυνση των κρατήσεων και αυτό που θα δουν τελικά στην τράπεζα αυτά τα στελέχη θα είναι είτε πολύ μικρές απώλειες, είτε μικρές αυξήσεις. Επιπλέον όσοι υπηρετούν στην παραμεθόριο, ακόμη και μειώσεις να προκύπτουν αυτές θα εξαλειφθούν λόγω χορήγησης του επιδόματος παραμεθορίου στο μισθό .
Πρόβλημα θα υπάρξει σε χαμηλόβαθμα στελέχη που έλαβαν, κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2017, μισθολογικές προαγωγές και αύξηση του χρονοεπιδόματος και με το νέο μισθολόγιο θα έχουν προσωπική διαφορά άνω των 60€. Σε αυτές τις περιπτώσεις και ειδικά όσων στελεχών δεν υπηρετούν στην παραμεθόριο θα ζητηθεί να επιστραφούν χρήματα πίσω που δόθηκαν ενώ είχαν παγώσει/καταργηθεί οι μισθολογικές προαγωγές από 1-1-2017.

πηγή   staratalogia.blogspot.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :