Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Αποτελέσματα Διοικητικού Συμβουλίου Π.Ο.ΑΞΙ.Α. στη Θεσσαλονίκη

 

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, στις 7/9/17 στη Θεσσαλονίκη, όπως έχει πλέον καθιερωθεί να συνέρχεται τούτο, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που πραγματοποιούν οι Ομοσπονδίες των Σωμάτων Ασφαλείας, κάθε χρόνο, με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:
α.  Καθορισμός διεκδικητικού πλαισίου ενόψει του 28ου ετησίου τακτικού συνεδρίου.
β.  Ενημέρωση από το νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας για τις εκκρεμείς προσφυγές στο ΣτΕ.
γ. Αποδοχή παραίτησης του μέλους του Δ.Σ. Παπανικολάου Κων/νου – Ορισμός αντικαταστάτη.
δ.  Οποιοδήποτε  άλλο  θέμα  ήθελε  προκύψει  κατά  τη  διάρκεια της συνεδρίασης  ή  προταθεί από μέλος του Δ.Σ.
Στην αρχή έγινε ενημέρωση του ΔΣ από τον νομικό μας σύμβουλο κ. Ρήγα Μπαρμπούρη σχετικά με τις νομικές διεκδικήσεις μας και ειδικότερα για την απόφαση του ΣτΕ που δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση και για το λόγο αυτό οι Ομοσπονδίες έχουν προσφύγει εκ νέου στην Επιτροπή συμμόρφωσης του εν λόγω δικαστηρίου. Η συζήτηση της προσφυγής μας έχει προσδιοριστεί για τις 20 Σεπτεμβρίου ενώ το Δημόσιο έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης, ως γνωστόν, έχει ληφθεί απόφαση και θα ακολουθήσει για πρώτη φορά προσφυγή μας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, αφού εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα στη χώρα μας.
Για το θέμα των αγωγών αναφορικά με τα αναδρομικά των ετών 2012 -2015, μας γνώρισε ότι ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία συζήτησής τους στα Διοικητικά Πρωτοδικεία, πλην μιας περιπτώσεως στο Πρωτοδικείο Τρίπολης, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση από αυτό.
Επίσης, αναφέρθηκε στο νέο μισθολόγιο για το οποίο εξετάζεται νέα προσφυγή εκ μέρους όλων των Ομοσπονδιών στο ΣτΕ, με αντικείμενο την αντισυνταγματικότητά του. Θα πρέπει να εκδοθεί η νέα μισθοδοσία με τον νέο τρόπο υπολογισμού, δεδομένου ότι δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση αλλά θα γίνει απευθείας εφαρμογή του νέου νόμου από τη Διαχείριση Χρηματικού.
DSCN0658 1024x768Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση του ΔΣ για την εξέλιξη των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Τόσκα και ειδικότερα για τα δυο φλέγοντα θέματα της διασφάλισης της 35ετούς παραμονής των αξιωματικών στο Σώμα με τη θέσπιση της παράλληλης επετηρίδας και δεύτερον των προαγωγών των ανθυπαστυνόμων και υπαστυνόμων του Ν. 3686/2008 , καθώς και των αξιωματικών ΤΕΜΑ.
Από τις απαντήσεις που λάβαμε από τον κ. Yπουργό, θεωρούμε ότι τα δυο αυτά θέματα ουδόλως έχουν προχωρήσει, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, αλλά και τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από τη φυσική ηγεσία καθώς και του ιδίου κατά την πρώτη μας συνάντηση αρχές του έτους. Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας είναι να είναι υπαρκτός πλέον ο κίνδυνος και οι επερχόμενος κρίσεις έτους 2018, να διεξαχθούν με το υφιστάμενο άδικο και αναχρονιστικό σύστημα αξιολόγησης, που οδηγεί στην αναγκαστική αποστρατεία, αξιωματικούς όχι μόνο σε παραγωγική ηλικία, αλλά και με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας που με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θα τους καταδικάζει στη φτώχεια με συντάξεις, κυριολεκτικά, πείνας.
Για το θέμα των Αξιωματικών ΤΕΜΑ, ειδικότερα, αναμένουμε να γίνει άμεσα η αύξηση των οργανικών θέσεων στο βαθμό του Αστυνόμου Α’, όπως δεσμεύτηκε ο κ. υπουργός, ώστε να εξαλειφθεί η στρέβλωση που έχει δημιουργεί στην επετηρίδα σε σχέση με τους Αξιωματικούς της ΑΕΑ.
Το Δ.Σ. ομόφωνα εξέφρασε την δυσαρέσκεια και την ανησυχία γι’ αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι η ηγεσία πολιτική και φυσική θα πρέπει άμεσα να κινήσουν τις διαδικασίες για την προώθηση του σχετικού π.δ., αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους έναντι όλων των αξιωματικών του Σώματος.
Τα αιτήματά μας δεν επιδέχονται αναβολής λόγω του ότι εκφράζουν υπαρκτές ανάγκες. Μάλιστα, οποιαδήποτε τυχόν παρασκηνιακή παρέμβαση για την παραπομπή τους στις Καλένδες με στόχο την εξυπηρέτηση «ημετέρων», δεν θα έχει μόνο τη φραστική μας καταδίκη αλλά θα συνοδεύεται και με εύλογες και θεμιτές αντιδράσεις.
Από τα λοιπά θέματα, δέσποσε το θέμα της συνυπηρέτησης με στρατιωτικούς και η άρνηση μέχρι σήμερα του ΥΕΘΑ να προσαρμόσει τα ισχύοντα στην Ελληνική Αστυνομία ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της διάλυσης οικογενειών. Καλέσαμε δε τον υπουργό να παρέμβει στο ΥΕΘΑ προκειμένου να επιλυθεί το μείζον αυτό ζήτημα διότι είναι ανεπίτρεπτο να θεωρούμαστε β’ κατηγορίας στελέχη.
DSCN0680 1024x768aΤέλος, το θέμα που απασχόλησε το ΔΣ ήταν αυτό της αναλογικής συμμετοχής μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ, άλλο ένα θέμα που επίσης αρνείται πεισματικά να λύσει το ΥΕΘΑ,  ενώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα πάμπολλες διαβεβαιώσεις…
Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε και η πρόσφατη απόφαση του ΤΕΑΠΑΣΑ αναφορικά με τη χορήγηση του εφάπαξ με την έκδοση της προσωρινής σύνταξης. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη που από την πρώτη στιγμή είχαμε αναδείξει ως αναγκαία μέσω του εκπροσώπου μας στο Ταμείο, δεδομένου ότι οριστικές συνταξιοδοτικές πράξεις μετά την ένταξή μας στον ΕΦΚΑ θα εκδίδονται με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών ετών, αντί των 3 – 4 μηνών που απαιτούντο μέχρι πρότινος.
Από το ΔΣ, έγινε δεκτή η παραίτηση του μέλους του ΔΣ Αστυνόμου Α’ Παπανικολάου Κωνσταντίνου, ο οποίος και αντικαταστάθηκε από τον πρώτο επιλαχόντα της παράταξης με την οποία είχε εκλεγεί, Αστυνόμο Α’ Θεόδωρο Μεταβιτσιάδη.
Κλείνοντας, αποφασίστηκε να συσταθεί Ομάδα εργασίας η οποία θα επεξεργαστεί το κείμενο του Ψηφίσματος που θα τεθεί προς έγκριση από τους αντιπροσώπους στο 28ο τακτικό μας συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2017.
Συνάδελφοι,
Η Ομοσπονδία παρακολουθεί στενά την πορεία των προαναφερθέντων θεμάτων, αλλά και όσων περιλαμβάνονται στο Υπόμνημα που θέσαμε υπόψη του κ. αναπληρωτή υπουργού στην τελευταία συνάντησή μας, καθώς και τις δεσμεύσεις που λάβαμε για την άμεση προώθησή τους.
Μετά και την τελευταία ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας όπου καταδικάσαμε τον εμπαιγμό που έχουμε υποστεί από την κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε δυναμικά τον αγώνα μας με ορόσημο το επόμενο συνέδριό μας στη Καλαμάτα με κεντρικό σύνθημα:
 
«Όραμα και ελπίδα για τον συνάδελφο, για μια αστυνομία αποτελεσματική,
για στελέχη με κοινωνική και επαγγελματική καταξίωση».
 
2014 poaxia no ypografes

πηγή poaxia.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :