Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Αποκλειστική συνέντευξη Δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Α.Μ.Θ.

 


 

Η Λέρος ειναι ένα νησί που βρισκεται στο νότιο μερος του Αιγαίου,στο βόρειο συγκρότημα της Δωδεκανήσου,  και που έμαθε να έχει ανοιχτή την αγκαλιά του στους κάθε είδους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου . 
Τον τελευταίο αιώνα , μετά την ιταλική κατοχή υποδέχτηκε τις Βασιλικές Σχολές ,τους πολιτικούς κρατουμένους της επταετούς δικτατορίας και φυσικά το Κέντρο Ψυχικής Υγείας . 
Η προσφυγική κρίση έφερε και πάλι στη Λέρο ανθρώπους που χρείαστηκαν την υποστήριξη της , και όπως φαίνεται εκείνη ανταποκρίνεται ακόμη μια φορά . 
Αυτη ειναι η αφορμή που δόθηκε ώστε η ακριτική Ένωσή μας( μεσω της Ιστοσελιδας της) να βρεθεί στη Λέρο και να  συζητήσει όλα αυτά τα θέματα, με τον πλέον κατάλληλο ανθρωπο, τον Δήμαρχο του νησιού κο Μιχάλη Κόλια.
Το ραντεβού δόθηκε  στο γραφείο του που βρίσκεται στο κέντρο του νησιού , στο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του Δήμου .
Δήμαρχε καλημέρα,
 πως είναι φέτος η τουριστική κίνηση στο νησί ;
Η τουριστική κίνηση στο νησί μας, φέτος βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ήδη, από τα μέσα Ιουλίου, η πληρότητα αγγίζει σχεδόν σε όλα τα τουριστικά καταλύματα το 100%. Οι επισκέπτες μας, προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, ενώ κάθε χρόνο είναι περισσότεροι οι Έλληνες που προτιμούν το νησί μας για να απολαύσουν τις υπέροχες γεύσεις και την ομορφιά του. Σημαντική αύξηση τουριστών εμφανίζεται επίσης από τη χώρα των απέναντι – τουρκικών παραλίων, μετά τη δημιουργία του διαβατηριακού ελέγχου, πύλης εισόδου εξόδου, κατά τα τελευταία έτη. Αύξηση επίσης, παρατηρείται και στον θαλάσσιο τουρισμό.   

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείστε να επιλύσετε ;
Η οικονομική κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας, έχει οδηγήσει ως γνωστό σε μια τεράστια μείωση των επιχορηγήσεων των ΟΤΑ, η οποία σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία, χωλαίνουν βασικά έργα υποδομής και ανάπτυξης.  Με τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουμε ως δήμος και τα πενιχρά έσοδα που έχουμε, η ωρίμανση βασικών έργων είναι ακατόρθωτη. Τη δεδομένη περίοδο, έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού, η οποία θα δώσει νέες θέσεις εργασίας. Η επέκταση του αεροδρομίου και η δημιουργία υδατοδρομίου αποτελούν τους πλέον άμεσους στόχους μας, οι οποίοι μετά από τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών αναμένεται να γίνουν πράξη σύντομα. Άμεσης προτεραιότητας είναι ακόμη η εγκατάσταση δεύτερης μονάδας αφαλάτωσης στο βόρειο τμήμα του νησιού, για την οριστική επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας.


Η Λέρος είναι ένα από τα πέντε νησιά του Αιγαίου στα οποία λειτουργεί hot spot . Πως είναι η συνύπαρξη των κατοίκων με τους πρόσφυγες ;

Αν και από το 2015 πέρασαν από τη Λέρο περισσότεροι από 60.000 μετανάστες, η δημοτική αρχή σε συνεργασία με την εκκλησία, τις υπόλοιπες αρχές του τόπου, φορείς, συλλόγους αλλά και όλους τους κατοίκους, δείχνοντας σεβασμό και την αγάπη στο συνάνθρωπο, διαχειριστήκαμε το πρωτόγνωρο και τεράστιο αυτό πρόβλημα με μεγάλη επιτυχία, αποσπώντας μάλιστα τα θερμά συγχαρητήρια των Ευρωπαίων θεσμών. Πετύχαμε το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Πλέον, η συνύπαρξη των προσφύγων με τους κατοίκους του νησιού κυλά ομαλά, με μικρά προβλήματα, τα οποία όμως είναι διαχειρίσιμα.
Σε τι βαθμό επηρεάστηκε η καθημερινότητα των Λεριών μετά από σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας ;

Πολλοί κατά καιρούς έκριναν εμένα προσωπικά και τη δημοτική αρχή, ότι οδηγούμε το νησί σε τριτοκοσμικές καταστάσεις, με τραγικές συνέπειες για τον τουρισμό και τους κατοίκους. Δεδομένης της πρωτοφανής ίσως αύξησης του τουρισμού που βλέπουμε φέτος, μια τέτοια υπόθεση διαπιστώνουμε ότι δεν ευσταθεί. Μπορώ να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι τα ποσοστά ανεργίας στο νησί έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ αφού είναι εκατοντάδες οι κάτοικοι που δουλεύουν στην υπηρεσία υποδοχής και ταυτοποίησης. Οι μετανάστες κυκλοφορούν ελεύθεροι στο νησί και στηρίζουν την τοπική αγορά με ότι αυτό συνεπάγεται, από τη χρηματοδότηση που τους δίνεται από το ελληνικό κράτος. Κατά τα άλλα η συνύπαρξη είναι ομαλή, αφού οι πρόσφυγες είναι φιλήσυχοι και λογικό, αν σκεφτεί κανείς κάτω από ποιες συνθήκες εγκατέλειψαν τη χώρα τους.


Ως Δήμος , πως είναι η συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου ;


Η συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Λέρου είναι αρκετά καλή. Από πλευράς δήμου, προσπαθούμε συνεχώς ώστε το τμήμα να είναι μόνιμα στελεχωμένο, ενώ παράλληλα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συντήρηση του κτιριακού συγκροτήματος.


Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε από τη Λέρο προς την υπόλοιπη Ελλάδα ;


Όλοι εμείς εδώ στην ακριτική Λέρο, αισθανόμαστε ιδιαίτερα περήφανοι καθώς φυλάμε Θερμοπύλες. Ζούμε στα σύνορα της Ευρώπης, σε ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας, που πολύ δεν το γνωρίζουν, αλλά μπορεί να μαγέψει και τον απαιτητικό επισκέπτη με τις κρυστάλλινες θάλασσες, τον καταγάλανο ουρανό, τις μοναδικές γεύσεις του, τις σπάνιες ομορφιές και τα μνημεία του Β Παγκόσμιου πολέμου, τόσο εντός όσο και εκτός της θάλασσας. Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε η πίστη, η ανθρωπιά,  η αγάπη και το χαμόγελο είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο. Σας προσκαλούμε όλους να επισκεφτείτε το νησί μας και να το γνωρίσετε. Καλή Παναγιά και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Ανθ/μος ΝΤΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ Πέτρος
Υπεύθυνος Εκδόσεων και Ιστοσελίδας Ε.Α.Α.Μ.Θ.

 


Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :