Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Πανάκριβα τα πλασματικά έτη-Τα ποσά και χρήσιμες πληροφορίες

 Πανάκριβα πρέπει να πληρώσουν πλέον οι ασφαλισμένοι τα πλασματικά έτη ασφάλισης ώστε να βγουν στη σύνταξη ταχύτερα. Οπως προκύπτει από εγκύκλιο που εξεδόθη και έρχεται να εξειδικεύσει τον νόμο Κατρούγκαλου, η εξαγορά πλασματικού χρόνου ασφάλισης έχει μετατραπεί σε δημοσιονομικό-φορομπηχτικό μέτρο.
του Τζώρτζη Ρούσσου
Το νέο σύστημα εισήχθη με τον νόμο Κατρούγκαλου (άρθρο 34 ν. 4387/16) και επιτάσσει αυξημένο κόστος εξαγοράς.
Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του νόμου αλλά και την εγκύκλιο που εξειδίκευσε τον συγκεκριμένο νόμο, τα πλασματικά χρόνια που εξαγοράζονται εντός του 2017 υπολογίζονται ως εξής:
● Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν από 13/5/2016 (ημέρα θέσης σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου) για κάθε μήνα το σύνολο της εισφοράς εργοδότη και εργαζομένου. Δηλαδή, 20% του τελευταίου μικτού μισθού.
● Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να καταβάλλουν (από 1/1/2017) για κάθε μήνα το 10% των συντάξιμων αποδοχών τους τον μήνα της αίτησης. Δηλαδή, εισφορά εργαζόμενου 6,67% και του Δημοσίου-εργοδότη 3,33%.
● Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, η αλλαγή από 1/1/2017 του τρόπου υπολογισμού των εισφορών συμπαρασύρει το κόστος της εξαγοράς πλασματικών χρόνων, το οποίο θα υπολογίζεται με τις μηνιαίες εισφορές που θα καταβάλλουν.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού είναι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλές αποδοχές.
Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ, αφού η εξαγορά των πλασματικών ετών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σ’ αυτές τις κατηγορίες. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλό εισόδημα.

Χρήσιμες… λεπτομέρειες

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι που ενδιαφέρονται να προβούν σε εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης:
■ Αν το ποσό της εξαγοράς καταβληθεί εφάπαξ, προβλέπεται έκπτωση. Το ύψος της έκπτωσης αυξάνεται ανάλογα με τα προς εξαγορά έτη.
■ Τα πλασματικά έτη λαμβάνονται υπόψη -κατά περίπτωση- για τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης, την αύξηση της σύνταξης, είτε σωρρευτικά για όριο συνταξιοδότησης και ύψος σύνταξης.
■ Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά και χρησιμοποιούνται μόνο για θεμελίωση δεν συνυπολογίζονται στο ποσό της ανταποδοτικής, δεν λαμβάνονται δηλαδή υπόψη για τα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές. Λαμβάνονται ωστόσο υπόψη για τη διαμόρφωση της εθνικής σύνταξης.
■ Πλασματικοί χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται για ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη.
■ Πλασματικοί χρόνοι που εξαγοράστηκαν με το κόστος του παλαιού καθεστώτος (168€/μήνα) θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό της σύνταξης μόνο αν έχουν εξαγοραστεί από το 2002 και μετά. Σε αυτή την περίπτωση συνυπολογίζονται στον μέσο όρο των αποδοχών σαν να ελάμβανε ο ασφαλισμένος 840 ευρώ μηνιαίο μισθό (εισφορά 168€/μήνα).

Παραδείγματα

● Εργαζόμενος στον ΟΤΕ, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ) που αιτείται αναγνώριση χρόνου ασφάλισης το έτος 2017, θα καταβάλει εισφορά που θα ανέρχεται σε ποσοστό 25,99% (8,29% ασφαλισμένου – 17,70% εργοδότη).
● Εργαζόμενος στη ΔΕΗ, ασφαλισμένος στον ΕΦΚΑ (πρώην ΤΑΠ-ΔΕΗ) που αιτείται την αναγνώριση χρόνου ασφάλισης το έτος 2018, θα καταβάλει εισφορά που θα ανέρχεται σε ποσοστό 26,51% (8,84% ασφαλισμένου – 17,67% εργοδότη).
● Για μισθωτό εργαζόμενο παράλληλα σε δύο εργασίες που υπάγονται στην ασφάλιση του κοινού καθεστώτος του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ασφαλιστέες αποδοχές 1.000+300 ευρώ, κατά τον τελευταίο μήνα πριν από την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης, η εισφορά θα υπολογιστεί με βάση το σύνολο των αποδοχών του, ήτοι επί 1.300 ευρώ.
 πηγή: http://www.efsyn.gr/

αναδημοσίευση από foroline.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :