Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Κατσιαμάκας στη Γενική Συνέλευση Αξιωματικών Νοτίου Αιγαίου: Τίποτα δεν θα περάσει χωρίς απάντηση

 Διαβάστε την τοποθέτηση τού προέδρου τής ΠΟΑΞΙΑ στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Αξιωματικών Νοτίου Αιγαίου: 

Προσέρχομαι στο βήμα της Γενικής σας Συνέλευσης με ιδιαίτερα 
συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, διότι είναι ιστορική η στιγμή για την Ένωσή σας. Γνωρίζετε ότι λειτουργούμε συνδικαλιστικά από το 1995 με την παρούσα οργανωτική δομή, αλλά σήμερα για πρώτη φορά βρισκόμαστε όλοι μαζί στην πρώτη σας Γενική Συνέλευση. Αυτή η χρονική απόσταση αξίζει να αναφερθεί, διότι θέλω να πιστεύω ότι λειτουργεί παραδειγματικά για τον συνδικαλιστικό μας θεσμό.
                Οφείλουμε όλοι, να διαφυλάξουμε τη σοβαρότητα της λειτουργίας και του θεσμού που εκπροσωπούμε, έτσι ώστε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

                Δεν είναι τυχαίο, ότι η πρώτη αυτή Γενική Συνέλευση πιστώνεται στο σημερινό προεδρείο και στον πρόεδρο του σωματείου προσωπικά, τον φίλο Θέμη Καλαμάτα, που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία, έχει δείξει μια αξιοζήλευτη δραστηριότητα, δίνοντας υπόσταση και οντότητα στην Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας Νοτίου Αιγαίου, η οποία μέχρι τότε πρέπει να μας προβληματίζει γιατί λειτουργούσε τύποις και όχι ουσία. Γι’ αυτό και δεν δέχομαι ούτε συμμερίζομαι μεμψιμοιρίες και κακόβουλα σχόλια αν και κατά πόσο η σημερινή συνέλευση έγινε με τους τύπους του Καταστατικού, που πράγματι έγινε. Απλώς, όσοι τα επικαλούνται, επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία τους και την αδυναμία τους να παρουσιάσουν αυτά που ήδη κάνει η νέα διοίκηση.
                Σ’ αυτή του την προσπάθεια, το ΔΣ της Ένωσης, μάς βρήκε ως Ομοσπονδία, δίπλα του.
                Αγκαλιάσαμε την ενεργητική του δράση και στηρίξαμε την Ένωση όχι για τον πρόεδρο προσωπικά, αλλά για σας όλους, διότι η λειτουργία του σωματείου δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου, είναι συλλογική προσπάθεια για το κοινό καλό και όχι για τη βόλεψη ατόμων ή ομάδων.
                Ξέρω ότι κάποιους ίσως να τους ενοχλεί η παρεμβατική πλέον λειτουργία της Ένωσης, αλλά πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα αυτή, ώστε να βαδίσουμε τον κοινό δρόμο που έχουμε μπροστά μας και να μην θεωρούν κακό μπελά στο κεφάλι τους, τον πρόεδρο και το σωματείο του. Φυσικά και οι ρόλοι του καθενός είναι διακριτοί και σεβαστοί και ποτέ δεν επιζητήσαμε να συνδιοικήσουμε, να αναμιχθούμε σε επιχειρησιακά θέματα, ούτε να κάνουμε υποδείξεις. Γνώμονάς μας μόνο, είναι η επίλυση των αιτημάτων σας και η ανάδειξη των προβλημάτων κάθε περιφέρειας, ώστε στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας με την πολιτική και φυσική ηγεσία να δρομολογούμε λύσεις.
                Θέλω όμως να πω δυο λόγια και για τα απλά μέλη του σωματείου και τη συμμετοχή τους στη Γενική συνέλευση που είναι η κορυφαία εκδήλωση δημόσιου λόγου και προβληματισμού για ό,τι μας απασχολεί. Μέσα από αυτές τις δημοκρατικές διαδικασίες ελέγχονται τα πεπραγμένα της διοίκησης, τίθενται τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη μας και ταυτόχρονα καθορίζονται οι νέοι στόχοι για το επόμενο διάστημα. Και γι’ αυτό η συμμετοχή τους, έστω κι αν καθίσταται προβληματική λόγω της νησιωτικότητας της περιοχής, πρέπει να μην υποτιμάται.
                Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό και για την οικονομία του χρόνου να σταθώ σε ορισμένα μόνο ζητήματα που μας απασχολούν αυτό το διάστημα.

                Ξεκινώ με το θέμα που ανέκυψε πρόσφατα με το μισθολόγιο, που ψηφίστηκε πριν από δυο εβδομάδες. Πρόκειται για μια εξέλιξη όχι απρόσμενη μεν, αλλά που με τον τρόπο που έγινε, δείχνει πώς μας αντιμετωπίζουν οι κυβερνώντες. Κι αυτό, γιατί ενώ είναι γνωστό ότι το είχαν στα συρτάρια τους εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, το απέκρυπταν αρνούμενοι να μας ενημερώσουν αλλά και να συναντηθούν μαζί μας.
                Την τελευταία στιγμή κληθήκαμε στο υπουργείο μας από τον υπουργό τον κ. Τόσκα, όπου μας δόθηκε ένα γενικό περίγραμμα του τι περιελάμβανε το εν λόγω σχέδιο, με τη δέσμευση υποτίθεται ότι θα μας δινόταν ολόκληρο πριν φτάσει στη Βουλή.
                Ανεξάρτητα του τι εμπεριέχεται στο νέο νομοσχέδιο, το να καλείσαι να τοποθετηθείς και να καταθέσεις τις θέσεις σου επ’ αυτού, μια μέρα πριν από την ψήφισή του δεν τιμά κανέναν και απλώς επιβεβαιώνει τις υποψίες μας, ότι σκοπίμως, όταν είχαμε πάει και στο γραφείο του κ. Χουλιαράκη, δεν μας ενημέρωναν. Άραγε πέρυσι το αντίστοιχο νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, το έφεραν με τον ίδιο τρόπο ή υπήρξε διαβούλευση; Άραγε εμείς είμαστε πολίτες β’ κατηγορίας και έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση; Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει μείωση ούτε ένα ευρώ, θεωρώντας προφανώς την προσωπική διαφορά με την οποία ενδεχομένως επιχειρήσουν να καλύψουν τις μειώσεις που θα υποστούμε, μόνο ως εμπαιγμό τις εκλαμβάνουμε, με δεδομένο το προηγούμενο της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που όλοι γνωρίζουμε ότι από 1/1/19 αποτελεί παρελθόν.
                Βεβαίως δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες τώρα, θα πω μόνο ότι η μεθόδευση της κυβέρνησης σε βάρος μας δεν θα περάσει χωρίς τη δέουσα απάντηση από τη μεριά μας.
                Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο θέμα, στην παράλληλη επετηρίδα και τη βαθμολογική εξέλιξη των ανθυπαστυνόμων.
                Ως γνωστόν, περαίωσε τις εργασίες της η Επιτροπή που είχε συσταθεί στο Αρχηγείο στην οποία εκπροσωπούμαστε δι’  εμού και ήταν προσωπική μου επιλογή η συμμετοχή μου σε αυτή, διότι δεν ήθελα κάποιος άλλος συνάδελφος να επωμισθεί ενδεχόμενα μια όχι καλή εξέλιξη, αλλά και για να έχω αυτοπροσώπως εικόνα, ώστε να μπορώ και να σας ενημερώνω άμεσα και επιπλέον για να ενεργώ αδιαμεσολάβητα σε κρίσιμες συζητήσεις για το μέλλον των συναδέλφων μας.
                Πρέπει να ξέρετε ότι από τον περασμένο Ιούνιο, μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, η Ομοσπονδία είχε έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα που θα προέκυπτε με τις αποστρατείες των συναδέλφων μας, οι οποίοι οδηγούντο πρόωρα εκτός σώματος, όχι μόνο σε παραγωγική ηλικία, αλλά και χωρίς να έχουν συμπληρώσει επαρκή συντάξιμα χρόνια. Η διαφορά πλέον της σύνταξης με τον εν ενεργεία μισθό είναι σχεδόν διπλάσια, συν το γεγονός ότι η έκδοση μιας σύνταξης σήμερα απαιτεί δυο και τρία χρόνια στην αναμονή. Όλοι αντιλαμβανόμαστε έτσι, πλέον την δυσχερή θέση στην οποία περιέρχεται κάποιος που ωθείται σε συνταξιοδότηση σε μια ηλικία που έχει και αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις. Όπως ανέφερα λοιπόν, έχοντας έγκαιρα επισημάνει το πρόβλημα, είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση προς το Αρχηγείο, η οποία σας είχε γνωστοποιηθεί και είχε εγκριθεί και από το ΔΣ της ΠΟΑΞΙΑ. Είναι μια μελετημένη πρόταση που είχε προταθεί από ειδική ομάδα εργασίας που είχαμε συστήσει και που είχε λάβει υπόψη της και τα ισχύοντα στα άλλα ένστολα σώματα, προσαρμοσμένη φυσικά στις ιδιαιτερότητες και στα δεδομένα της Ελληνικής Αστυνομίας. Το πόρισμα της Επιτροπής έχει ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή του Επιτελικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου και εντός των προσεχών ημερών, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του κ. Αρχηγού θα λάβει τη μορφή π.δ. σε δυο φάσεις. Θα προηγηθεί αυτό της παράλληλης επετηρίδας και της αλλαγής του εντύπου της αξιολόγησης και θα ακολουθήσει αυτό της προαγωγής των Ανθυπαστυνόμων. Τι περιλαμβάνουν αυτές οι διατάξεις με δυο λόγια.
                Κατ΄ αρχήν, αυτό της παράλληλης επετηρίδας, έχει δυο σκέλη και προβλέπει δυο νέες καταστάσεις στα ισχύοντα στο σύστημα κρίσεων. Α)  της θεσμοθέτησης του μη προακτέου στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή ο οποίος θα παραμένει στην επετηρίδα παρότι θα προάγεται νεώτερός του και Β) της θεσμοθέτησης παράλληλης επετηρίδας (ΕΟΘ) για τους κρινόμενους ως ευδοκίμως τερματίσαντες και σε σύνολο 25% των υπαρχόντων οργανικών θέσεων των Αστυνομικών Διευθυντών. Προϋπόθεση για τις δυο αυτές περιπτώσεις θα είναι κάποιος να έχει λιγότερα από 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας και να το επιθυμεί ο ίδιος.
                Για το θέμα των ανθυπαστυνόμων και προκειμένου να εξορθολογιστεί ο αχταρμάς που προέκυψε από το νόμο 3686/2008, ως γνωστόν, η πρότασή μας, η οποία βασίστηκε στο σχέδιο της επιτροπής που συστάθηκε για το λόγο αυτό, και η οποία κατατέθηκε από κοινού με την ΠΟΑΣΥ στο Αρχηγείο, προβλέπει την προαγωγή τους στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄ ύστερα από εννέα χρόνια στον κατεχόμενο βαθμό και την περαιτέρω προαγωγή στο βαθμό του Αστυνόμου Β’ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ισχύον π.δ. για τους αξιωματικούς της ΣΑΕΑ και του ΤΕΜΑ. Θέλω να επισημάνω εδώ ότι στην διαταγή του Αρχηγείου δεν προβλέπεται το θέμα αυτό, αλλά εισήχθη ύστερα από το αίτημα των Ομοσπονδιών και η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, κάτι που πιστεύω ότι θα κλείσει σήμερα κατά την απογευματινή μας συνεδρίαση».
                Για το θέμα της αναδιάρθρωσης θα θελα να σας ενημερώσω ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει το Συμβούλιο για να εξετάσει τις αιτήσεις θεραπείας των Αξιωματικών μόνο για τις καταργούμενες ή συγχωνευόμενες υπηρεσίες, που σημαίνει ότι παίρνει το δρόμο της υλοποίησης, ενώ οι ετήσιες κανονικές μεταθέσεις των Αξιωματικών θα γίνουν όπως ορίζει το Π.Δ., τέλη Ιουνίου.
                Τελειώνοντας, θα πω δυο λέξεις για το ασφαλιστικό, που ψηφίστηκε πέρυσι το Μάιο και παρόλο που έχει παρέλθει ένας χρόνος, η ειδική εγκύκλιος για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και κυρίως αυτό που μας καίει για τον υπολογισμό της μάχιμης 5ετίας και της στρατιωτικής θητείας δεν έχει ακόμα εκδοθεί. Ας ελπίσουμε ότι η καθυστέρηση αυτή γίνεται σκόπιμα, προκειμένου να κλείσει πρώτα η αξιολόγηση και όχι ότι απεργάζονται νέες χειρότερες διατάξεις.
                Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ και τη λειτουργία του, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς, ότι ο χρόνος απόδοσης των συντάξεων θα πλησιάζει τα τρία χρόνια αντί των τριών –τεσσάρων μηνών που χρειαζόταν για να αποδοθεί η σύνταξη πριν, και επειδή η προσωρινή δεν υπερβαίνει πλέον για κανέναν τα 700 ευρώ, προτείναμε και προωθείται ήδη η ρύθμιση, ώστε το ΤΕΑΠΑΣΑ να χορηγεί ολόκληρο το εφάπαξ με την έκδοση της προσωρινής σύνταξης.
                Συνάδελφοι, όλα αυτά τα χρόνια ξέρετε ότι δεν υποκύψαμε και δώσαμε τη μάχη του ΣτΕ με αξιοπρέπεια και την κερδίσαμε. Πετύχαμε την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών κατά το ήμισυ και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την πλήρη συμμόρφωση του υπουργείου Οικονομικών. Μπορεί όλοι να λένε ότι έχουμε δίκιο, αλλά τα χρήματα αυτά μας ανήκουν και πρέπει να αποδοθούν άμεσα. Μόνο έτσι η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει την αδικία και θα σταματήσει ο εμπαιγμός των ενστόλων. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.
                Εμείς εκδηλώσαμε ανοικτά για άλλη μια φορά την έντονη διαμαρτυρία μας, με την ένστολη διαμαρτυρίας που οργανώσαμε στην πλατεία Κολοκοτρώνη στις 17 Μαΐου 2017.
                Για να στερήσουμε από την κυβέρνηση το επιχείρημα ότι ο κόσμος, αφού δεν διαμαρτύρεται, συμφωνεί με την πολιτική μας. Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε αυτό το θέμα, εμείς από την πλευρά μας – και να είναι σίγουρη γι’ αυτό -  τη σημαία του αγώνα δεν την υποστείλαμε. Τα μνημόνια δεν τα αγαπήσαμε ξαφνικά. Τα καταγγείλαμε από την αρχή και θα το πάμε μέχρι τέλους.
                Το αμέσως προσεχές διάστημα θα προσφύγουμε στην επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, ενώ έχουμε δρομολογήσει και την προσφυγή μας στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και ειδικότερα στα Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.
                Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, να ευχηθώ καλή επιτυχία στη Γενική Συνέλευσή σας και να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε στη διάθεσή σας για ό,τι κοινό μπορούμε να προγραμματίσουμε και να συνδιοργανώσουμε.

πηγή bloko.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :