Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα - Το αφιέρωμα της ThessNews (ΦΩΤΟ)

 


Αφιέρωμα της ThessNews σε ΤΕΕΜ, ΕΚΑΜ και Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων - Οι αφανείς ήρωες των δύσκολων καταστάσεων  - Για πρώτη φορά στη δημοσιότητα οι ειδικές δυνάμεις. 
Η Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος απαρτίζεται από τρία τμήματα. Εκείνο της Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ), το Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων και της Ειδικής κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ).
Η έδρα της Υποδιεύθυνσης είναι στο κτίριο που συναντάμε στο δεξί μας χέρι όπως κατευθυνόμαστε προς το αεροδρόμιο Μακεδονία και συστεγάζεται με τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης.
Στην πίσω πλευρά του κτιρίου βρίσκεται ο καταυλισμός των αστυνομικών σκύλων, ενώ η ΕΚΑΜ βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, στο ίδιο κτίριο με τα γνωστά ΜΑΤ ή πιο σωστά ΔΑΕΘ.
Στην αρμοδιότητα της υποδιεύθυνσης των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων Β. Ελλάδος είναι όλη η Θεσσαλονίκη, η Κεντρική, Ανατολική και Δυτική Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία και το Βόρειο Αιγαίο.
Κοινώς είναι οι μόνες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τον πολίτη και όμως είναι εκείνες που φροντίζουν να μας προστατεύουν από τα πιο σοβαρά και ακραία γεγονότα, επιθέσεις και απειλές.
Για πρώτη φορά ένα μέσο ενημέρωσης, η ThessNews, επισκέπτεται και καταγράφει τις Ειδικές Αστυνομικές Δυνάμεις Βορείου Ελλάδος.
Αυτούς τους άνδρες, δηλαδή, που μπορούν να μας προστατεύσουν και τελικά να μας σώσουν από μία βόμβα, από έναν τρομοκράτη, από έναν δράστη που κρατάει ομήρους, αλλά και που μπορούν να προλάβουν και να εντοπίσουν εν δυνάμει αδίστακτους δράστες.
Στην πλειονότητά τους οι άνδρες αυτοί είναι ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και έχουν περισσότερα από δέκα χρόνια εκπαιδεύσεων και εμπειρίας στις υπηρεσίες τους.
Μάλιστα για πρώτη φόρα, με αίτημα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης,αστυνομικοί σκύλοι περιπολίας έκαναν την «εμφάνισή» τους σε μια αθλητική οργάνωση, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αλλά και στην τήρηση της δημόσιας τάξης.

Ο Υπερήφανος Αστυνομικός Διευθυντής
Αστυνομικός Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μπουτσικούδης. Τον συναντάω πρώτο. Με υποδέχεται στο γραφείο του στον πρώτο όροφο του παλιού κτιρίου.
Τον ρωτάω για το ποιες υπηρεσίες υπάγονται στην αρμοδιότητά του. Τις γνωρίζει όλες με κάθε λεπτομέρεια, αποδεικνύοντας αφενός την αφοσίωσή του στο Σώμα και αφετέρου ότι έχει καθημερινή επαφή, ενημέρωση, επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους διοικητές των τμημάτων αλλά και τους υπόλοιπους αστυνομικούς.
Βρίσκομαι, λοιπόν, στις «επίλεκτες» δυνάμεις. Έχουν όλοι ένα χαμόγελο δείχνοντας ότι είναι εκεί από προσωπική επιλογή, κάτι που μου τονίζει και ο κ.Μπουτσικούδης, ο οποίος, όταν αναφέρεται στους υφιστάμενούς του, γεμίζει με υπερηφάνεια για το ήθος τους, τις ικανότητές τους και την αφοσίωσή τους στο Σώμα αλλά και την αυτοθυσία τους για την τήρηση της δημόσιας ασφάλειας.
Τι είναι οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας;
Οι ειδικές δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας επεμβαίνουν όταν οι άλλες δυνάμεις, όταν όλοι οι άλλοι αστυνομικοί, δεν σημαίνει ότι δεν είναι ικανοί, αλλά δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε κάποια ειδική περίπτωση, όπως είναι η ύπαρξη βόμβας ή ένας τρομοκράτης ή όταν υπάρχει ομηροκράτης κλπ. Δεν μπορεί να επέμβει ο οποιοσδήποτε. Η ειδική ομάδα εκπαιδεύεται πάνω σε αυτό καθημερινά. Άρα είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι άνδρες και χρησιμοποιούνται όταν όλες οι άλλες δυνάμεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Εννοείται βέβαια ότι εξαντλούνται όλα τα μέσα πριν ειδοποιηθούν οι ειδικές δυνάμεις. Πρώτος μας στόχος είναι να λυθούν όλα ειρηνικά, όπως στην περίπτωση μιας ομηρίας με τη συμβολή των διαπραγματευτών, αλλά όταν δούμε ότι δεν γίνεται και υπάρχουν θέματα άμυνας υπέρ τρίτων, τότε επεμβαίνουν αυτές οι δυνάμεις.
Κατά διαστήματα γίνεται λόγος για τραγικές ελλείψεις στην αστυνομία, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Η δική σας υπηρεσία έχει προβλήματα;
Θα σας εκπλήξω ευχάριστα. Όλα τα τμήματά μας είναι πλήρως στελεχωμένα, δεν έχουμε κανένα κενό. Όπως όλοι, έχουμε και εμείς κάποια προβλήματα, αλλά εμείς είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Μάλιστα στον εκπαιδευτικό τομέα δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, οποιαδήποτε εκπαίδευση ζητάμε υλοποιείται. Στην υλικοτεχνική υποδομή είμαστε σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, στο μόνο που έχουμε μια μικρή δυσκολία είναι στα οχήματα των συνοδών σκύλων. Την οποία όμως φροντίζουμε και προσπαθούμε να την ξεπερνάμε είτε με επισκευές των παλιών είτε με ένταξη σε κάποια προγράμματα που έχουμε ακούσει ότι θα ενταχθούμε για την προμήθεια καινούριων οχημάτων. Το πρόβλημά μας δηλαδή είναι μόνο στα οχήματα, όπως έχει όλη η Ελληνική Αστυνομία. Τηρουμένων των αναλογιών είμαστε καλά, στον στόλο μας υπάρχουν περίπου 60 οχήματα και σε κίνηση, σε λειτουργία, είναι τα 55. Έτσι, σε σχέση με άλλες υπηρεσίες είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο.
Είστε η μόνη υπηρεσία της ελληνικής αστυνομίας που δεν έρχεστε σε άμεση επαφή με τον πολίτη;
Ναι. Πιο συχνά έρχεται σε επαφή ο αστυνομικός σκύλος. Τον βλέπουν τακτικά οι πολίτες και τον αγαπάνε, αποπνέει το αίσθημα της ασφάλειας και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν φαίνονται και κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Ο αστυνομικός σκύλος είναι ένα πολύ καλό βιολογικό εργαλείο, αλλά αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος, δεν θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του.

ΕΚΑΜ: Αυτοί που συνέλαβαν τον Παλαιοκώστα
Συνεχίζω τη γνωριμία μου με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή, που είναι  ο Διοικητής του Τμήματος Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) Β.Ελλάδος, και βρίσκεται εκεί από το 2006.
Δεν χρειάστηκε να συστηθούμε, από τη χειραψία κατάλαβα ότι είναι ο επικεφαλής εκείνων που συναντάς σπάνια. Για να σας βοηθήσω, είναι εκείνοι με τις ολόμαυρες στολές, που φαίνονται μόνο τα μάτια τους. Είναι εκείνοι που μπορούν να σημαδέψουν από μέτρα μακριά με ακρίβεια χιλιοστού, είναι εκείνοι που αναρριχώνται σε κτίρια ή σπάνε πόρτες. Είναι εκείνοι που δεν τους ξέρει κανείς, αλλά κάνουν μια από τις πιο επικίνδυνες και δύσκολες «δουλειές».
Αποστολή τους είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων όπως τρομοκρατικές ενέργειες, ένοπλες συγκρούσεις, οργανωμένες ληστείες, αεροπειρατείες, απαγωγές προσώπων και γενικά περιπτώσεις στις οποίες απαιτείται επέμβαση ειδικώς εκπαιδευμένων και πλήρως εξοπλισμένων με σύγχρονα όπλα και υλικά μέσα αστυνομικών δυνάμεων.
Ποια είναι η διαδικασία ένταξης στην ΕΚΑΜ;
Η διαδικασία ένταξης στην υπηρεσία είναι ένα σχολείο 9 εβδομάδων. Την πρώτη εβδομάδα περνάς από ψυχομετρικά τεστ και από γιατρούς. Μετά ξεκινάει το «σχολείο» που στατιστικά το ολοκληρώνει μόνο το 20% από τους συμμετέχοντες. Είναι τόσο σκληρό, που ποτέ δεν διώχνεις κάποιον, απλώς εγκαταλείπουν.
Με ποιους συνεργάζεστε;
Με όλες τις ειδικές δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων και με τον στρατό και με την αεροπορία και με το πολεμικό ναυτικό. Στα σχολεία που πηγαίνουμε, αλεξίπτωτα, αυτοδύτες, είμαστε μέσα στους πρώτους. Εμείς αυτό για οποίο εκπαιδευόμαστε θα το χρειαστούμε κάποια στιγμή, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένοπλους, αντιμετωπίζουμε ομηρίες…
Πόσο συχνά σας χρειαζόμαστε;
Δεν έχει τακτικότητα. Την περίοδο 2010-2013 πήγαμε στις περισσότερες επιχειρήσεις που έχουμε πάει ποτέ.
Ποια είναι η καθημερινότητά σας;
Η εκπαίδευση. Δεν έχουμε καμία υπηρεσία εξω-υπηρεσιακή, έχουμε μόνο την εκπαίδευση και συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως μάχη κλειστών χώρων ή έρευνα σε δασώδεις περιοχές, λεωφορειοπειρατεία, αεροπειρατεία, τρενοπειρατεία και διαρκώς εκπαιδευόμαστε ειδικά σε αναλύσεις περιστατικών που γίνονται παγκοσμίως. Το ατού μας είναι η σκόπευση. Έχουμε ειδική ομάδα ελεύθερων σκοπευτών που βάλλουν κατά του στόχου χειρουργικά. Και φυσικά η σωματική άσκηση είναι στην καθημερινότητά μας, καθώς πρέπει να έχουμε άριστη φυσική κατάσταση.
Πέρα από το σώμα σας εκπαιδεύετε και το μυαλό, το πνεύμα σας;
Ναι. Και εγώ το λέω αυτό. Πρέπει να προηγηθεί η εκπαίδευση του μυαλού και μετά του σώματος. Και πρέπει, γιατί δεν είναι φυσιολογικό να είσαι έξω από μια πόρτα, να ετοιμάζεσαι να τη σπάσεις και να αντιμετωπίσεις κακοποιούς και να μην έχεις άγχος.
Ποιες λέξεις θα χαρακτήριζαν τους άνδρες της ομάδας σας;
Αποφασιστικότητα, δυναμισμός, πειθαρχία, ταπεινότητα, σκληροί άνδρες όλοι, σκληροί, δεν θα πει όχι κανένας σε τίποτα. Προκύπτει δηλαδή ένα περιστατικό που πρέπει να σπάσουμε την πόρτα να μπούμε μέσα και να βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν που κρατάει όπλο. Θα πω ότι εσύ θα κάνεις εκείνο, εσύ εκείνο, εσύ εκείνο. Και θα πάμε και θα γίνουν όλα όπως πρέπει. Αυτό δεν μπορεί να το διαχειριστεί οποιοσδήποτε άνθρωπος.
Παρόλα αυτά έχετε μια φυσιολογική ζωή; Έχετε οικογένεια; Έχετε ευαισθησίες;
Ναι, η πλειοψηφία είναι παντρεμένοι, έχουν παιδιά. Αν δεν είσαι ισορροπημένος, δεν μπορείς να είσαι σε αυτήν την  υπηρεσία. Δεν είναι αυτά που δείχνουν τα έργα, που ξενυχτάνε, πίνουνε και πάνε κάνουν μια επιχείρηση. Αυτά είναι για τα έργα. Όχι ότι δεν διασκεδάζουμε, αλλά είναι όλοι ισορροπημένοι άνθρωποι, έχουν ήρεμη και πολύ κοινή ζωή.
Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη ύπαρξης μιας τόσο εξειδικευμένης ομάδας;
Ναι, είμαστε αναγκαίο καλό. Και μπορεί να μην φαινόμαστε όπως φαίνεται κάποιος αστυνομικός που είναι στο περιπολικό και τον βλέπει ο κόσμος, αλλά έτσι είναι. Και την πυροσβεστική δεν τη χρειαζόμαστε κάθε μέρα, αλλά πρέπει να υπάρχει. Τι να κάνουμε, να βάζουμε φωτιές για να έχει δουλειά; Να έχουμε πόλεμο για να δουλέψει ο στρατός; Εμείς συνεργαζόμαστε και με την ΕΚΑΜ της Αθήνας, όπως στην επιχείρηση το 2007 στα Ζωνιανά, εκεί καθίσαμε έναν χρόνο. Το καλοκαίρι του 2013 στην Ηγουμενίτσα με τους Αλβανούς που είχαν φύγει από τη Ναύπακτο. 
Στη δική σας υπηρεσία υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις;
Δεν θα βρεθεί κανείς αστυνομικός που να είναι ικανοποιημένος. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το τι γίνεται, θεωρώ ότι είμαστε σε καλό επίπεδο και από εξοπλισμό και από οπλισμό και από οχήματα. Θα μπορούσαμε να είμαστε και καλύτερα, θα μπορούσαμε όμως να είμαστε και χειρότερα. Θεωρώ όμως ότι είμαστε καλά  και με ελάχιστες κινήσεις θα είμαστε ιδανικά.
Τα παιδιά- και όχι μόνο- σας θαυμάζουν. Τι έχετε να τους πείτε;
Υπάρχουν παιδιά που πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στην αστυνομία, για να έρθουν στην ΕΚΑΜ. Αν το θέλουν, θα γίνουν.
Γυναίκες έχουν περάσει στην υπηρεσία;
Όχι, υπάρχουν και τεχνικές δυσκολίες. Εμείς είμαστε όλοι άνδρες, οι εγκαταστάσεις δεν έχουν χώρο ξεχωριστό για γυναίκες.
Τι ειδικότητες έχετε;
Έχουμε ομάδα bridging, που κάνει διάνοιξη θυρών, με διάφορους τρόπους, είναι οι ελεύθεροι σκοπευτές, που είναι μοναδικοί, καθώς είναι μαζί δέκα χρόνια, καταρριχητές, όπως στην επιχείρηση που έγινε στο Παρίσι, όπου δεν μπορούσαν να μπουν από την πόρτα και μπήκαν από το παράθυρο. Έχουμε επίσης αλεξιπτωτιστές, νοσοκόμους μάχης, αυτοδύτες και στην αυτοάμυνα έχουμε αρκετούς.
Ποιες  επιτυχίες έχετε στην υπηρεσία σας;
Η μεγαλύτερη σύλληψη που έχουμε κάνει πανελλαδικά ήταν του Παλαιοκώστα, που τον είχαμε πιάσει το καλοκαίρι του 2008 εδώ στη Σουρωτή. Μετά την περίοδο 2010-2012, που είχε κάνει πάρα πολλές εκκαθαρίσεις η Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, σε πολλές δουλειές με το κύκλωμα των τοκογλύφων, στην Καβάλα με εκβιαστές και τελευταία στην Ηγουμενίτσα με τον Κόλα. Και πριν από δύο χρόνια που είχαν δραπετεύσει επτά Αλβανοί από τις αλβανικές φυλακές και μπήκαν στην Ελλάδα επάνω στην Καστοριά, που τους πιάσαμε όλους μέσα σε ένα 24ωρο.
Είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση όπως αυτές που είδαμε στην Κωνσταντινούπολη ή το Παρίσι ή τις Βρυξέλλες;
Ναι, εκπαιδευόμαστε διαρκώς. Έχουμε μπει σε αυτό το πνεύμα, μακάρι να μην χρειαστεί, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι να αντεπεξέλθουμε.


ΤΕΕΜ:Οι «εξολοθρευτές» των βομβών
Σειρά είχε ο Διοικητής του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Πιο επίκαιρος από ποτέ ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, καθώς το θέμα της βόμβας του Κορδελιού απασχόλησε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες.
Ωστόσο, όπως μου εξηγεί, οι ειδικές διατάξεις προβλέπουν στις τυποποιημένες βόμβες να επεμβαίνει ο στρατός.
Η διαφορά αφορά τυποποιημένο στρατιωτικό υλικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή ο στρατός πηγαίνει γνωρίζοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους, ενώ οι πυροτεχνουργοί της ελληνικής αστυνομίας επεμβαίνουν σε άγνωστα αντικείμενα, όπως τσάντες, βαλίτσες, κουτιά, χωρίς να γνωρίζουν τι περιέχουν και τι συνδεσμολογία έχει ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός. Αυτό αποδεικνύει τόσο τη δυσκολία όσο και τους κινδύνους.
Τη στιγμή που κουβεντιάζουμε με τον Διοικητή του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών για τις αρμοδιότητες και τις υπηρεσίες που παρέχει το τμήμα του, γίνομαι μάρτυρας ενός περιστατικού.
Τον ρωτάω αν στη Θεσσαλονίκη χρειαζόμαστε μια τέτοια υπηρεσία και πόσο συχνά καλούνται σε περιστατικά.
Τότε είναι που χτυπά η πόρτα του γραφείου του και μπαίνει βιαστικά ένας αστυνομικός  κρατώντας ένα χαρτί με σημειώσεις.
«Κύριε Διοικητά, με συγχωρείτε, είναι επείγον. Ύποπτο αντικείμενο έξω από τράπεζα στο κέντρο της πόλης»…
Ποια είναι η αποστολή σας;
Είναι η επισήμανση, περισυλλογή, εξουδετέρωση και καταστροφή εκρηκτικών μηχανισμών και αυτοσχέδιων βομβών στους χώρους αρμοδιότητας της αστυνομίας.
Όταν βρέθηκε η αεροπορική βόμβα στο Κορδελιό ειδοποιηθήκατε;
Ναι. Σε αυτές τις περιπτώσεις πηγαίνουμε, βλέπουμε αν το στρατιωτικό υλικό έχει παγίδευση και επεμβαίνουμε εμείς. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει παγίδευση, υπάρχει νομολογία που δεν μας επιτρέπει να παρέμβουμε.
Ποια είναι η ιστορία της υπηρεσίας;
Από το 1986 έχουμε εξουδετερώσει εκατοντάδες εκρηκτικούς μηχανισμούς, δεν είχαμε ποτέ θάνατο  και φροντίζουμε να διατηρούμε το επίπεδο της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας και ανταπόκρισης σε ψηλά επίπεδα.
Ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας;
Εκτός από την εξουδετέρωση των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που γίνονται από εκπαιδευμένους πυροτεχνουργούς, έχουμε τις έρευνες για σημαντικά πρόσωπα, ελέγχουμε πριν μεταβούν αυτά τα πρόσωπα σε αυτούς τους χώρους και με τη συνδρομή των αστυνομικών σκύλων. Είμαστε πάντα ένα βήμα πριν.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας σάς έχει δημιουργήσει νέα πεδία;
Ναι, έτσι είναι. Η στελέχωση του ΤΕΕΜ γίνεται καταρχήν εθελοντικά, δεν μπορείς να υποχρεώσεις κανέναν να την κάνει. Έτσι, όποιος μπει στο σώμα πρέπει μετά να περάσει από ειδικά τεστ. Γιατί όταν πας να αντιμετωπίσεις τον θάνατο, πρέπει να μπορείς να είσαι συγκροτημένος και να ελέγχεις τον φόβο και τα νεύρα σου.
Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ανάγκη από μια τέτοια υπηρεσία; Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο;
Είναι συχνό το φαινόμενο, αλλά σίγουρα εσείς δεν τα μαθαίνετε όλα. Εκτός από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ότι δηλαδή τοποθετήθηκε κάπου μια βόμβα και μας καλούν, όπως έγινε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και η κινητοποίηση ήταν άμεση, για αυτό και δεν θρηνήσαμε θύματα, έτσι υπάρχουν δεκάδες απειλητικά τηλεφωνήματα. Πέρα από αυτό ερευνούμε και εκρήξεις που έχουν γίνει, είτε από ατύχημα είτε από μαφιόζικα χτυπήματα. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε υπεύθυνοι για περίπου 40 με 50 έρευνες, καθημερινά σε στόχους, μόνο στη Θεσσαλονίκη, πολλές φορές δύο και τρεις φορές την ημέρα.
Έχουμε τόσο πολλά υψηλά πρόσωπα στη Θεσσαλονίκη;
Υπάρχουν οργανισμοί και στόχοι που είναι πάγιοι, όπως αλλοδαποί στόχοι π.χ. προξενεία, δημόσιες υπηρεσίες και κάποια πολιτικά πρόσωπα. Όπως και το αεροδρόμιο που ερευνάται πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Οι πυροτεχνουργοί δέχονται διαρκή εκπαίδευση;
Ναι, εντός και εκτός Ελλάδας. Επίσης είναι υποχρεωτική η ετήσια μετεκπαίδευση όλων των Ελλήνων πυροτεχνουργών της αστυνομίας. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία και βαρύτητα στην εκπαίδευση, η οποία γίνεται καθημερινά.
Ποια είναι τα προβλήματα και οι ελλείψεις στην υπηρεσία σας;
Το έγκλημα εξελίσσεται συνεχώς και συνεπώς  το θέμα της ανανέωσης του εξοπλισμού εξειδικευμένων Υπηρεσιών, όπως η δική μας, αποτελεί βασική προτεραιότητα.    


Οι ΡΕΞ της Θεσσαλονίκης
Το Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων είναι ίσως αυτό που ο κόσμος αγαπάει περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι επικρατεί η άποψη ότι όταν υπάρχει σκύλος, το σενάριο θα πετύχει.
Εδώ όμως τα πράγματα είναι σοβαρά και σίγουρα δεν πρόκειται για το σενάριο κάποιας ταινίας.
Οι συνοδοί – χειριστές αστυνομικών σκύλων συνδράμουν στο έργο των αρμόδιων υπηρεσιών,  προκειμένου να ανιχνεύσουν εκρηκτικές ύλες και ναρκωτικές ουσίες, αλλά και στην ανεύρεση προσώπων και πραγμάτων καθώς και στη διενέργεια αστυνομικών περιπολιών.
«Συνδράμουμε όπου μας ζητηθεί. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία συνεκπαίδευσης με την ΕΚΑΜ για πολύ σοβαρά περιστατικά» αναφέρει στηνThessNewsο Διοικητής του Τμήματος, Αστυνόμος Β’.
Επιλέγετε συγκεκριμένη ράτσα σκυλιών;
Διαλέγανε Λαμπραντόρ για την ανίχνευση εκρηκτικών και τα Γερμανικά Ποιμενικά για την ανίχνευση προσώπων και πραγμάτων. Τελευταία διαπιστώνω μια τάση να διαλέγουν τα Βελγικά Ποιμενικά, αλλά είναι η προσωπική επιλογή του κάθε συνοδού τι ταιριάζει στην ειδικότητά του.
Ποια προβλήματα αντιμετωπίζετε;
Όλη η αστυνομία έχει προβλήματα και ελλείψεις. Το πρώτο είναι η έλλειψη στόλου, όλα τα οχήματα είναι παλιά με πολλά χιλιόμετρα. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουμε εδώ ένα κέντρο εκπαίδευσης, να μπορούν τα σκυλιά να εκπαιδεύονται εδώ.
Είστε στην πιο αγαπητή υπηρεσία για το κοινό, είναι αλήθεια;
Ναι. Τα σκυλιά είναι οι αφανείς ήρωες σε όλη την ιστορία, είναι αυτά που μαζί με τους συνοδούς πηγαίνουν στα πιο δύσκολα περιστατικά, πηγαίνουν εκεί που δεν πηγαίνουν άλλοι. Είναι πολύ σημαντικό το έργο που επιτελούν οι συνοδοί, θέλει συνεχόμενη εκπαίδευση και αυτός είναι ο στόχος μας.

Οι συνοδοί των αστυνομικών σκύλων
Η απόλυτη συνεργασία είναι αυτή που επιτυγχάνει ο αστυνομικός με τον σκύλο του. Οι δυο τους φτάνουν πιο κοντά από οποιονδήποτε άλλο σε ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει, δηλαδή σε μια βόμβα ή σε έναν αδίστακτο κακοποιό.
Ο αστυνομικός εκπαιδεύει και φροντίζει τον αστυνομικό σκύλο του ως μέλος της οικογένειάς του, ως τον πιο στενό και έμπιστο συνεργάτη του.
Ο άνθρωπος καλείται να ερμηνεύσει το ζώο και να πάρει τη σωστή απόφαση που μπορεί να στοιχίζει ζωές.
Οι μαρτυρίες των συνοδών αστυνομικών σκύλων φανερώνουν καταρχήν την αγάπη του ανθρώπου προς τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου, αλλά και πως μπορούν να συνεργαστούν μοναδικά για τη δημόσια ασφάλεια.
Έτσι, για ευνόητους λόγους ασφαλείας, οι συνοδοί αστυνομικών σκύλων μιλούν στηνThessNews, χωρίς όμως να φαίνονται τα πρόσωπα και τα ονόματά τους.
Κ.-«Με τον σκύλο μου είμαστε συνεργάτες»
Ο Κ. είναι στην υπηρεσία συνοδών σκύλων εδώ και επτά χρόνια. Ο σκύλος του, ένας μαύρος λύκος, είναι περιπολίας και ιχνηλασίας. Αναζητά δηλαδή ανθρώπους που είτε αγνοούνται είτε αναζητούνται γιατί διαφεύγουν της σύλληψης.
«Είχα δέσιμο με τα σκυλιά και πριν έρθω στην υπηρεσία. Εδώ αγαπάμε τα σκυλιά και εκπαιδευόμαστε μαζί, έτσι κερδίζουμε το καλύτερο δέσιμο μεταξύ μας. Ο σκύλος είναι και μέλος της οικογένειάς μας. Τα φιλοξενούμε σπίτι μας, είμαστε όλη μέρα μαζί. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον σκύλο μου, έτσι όπως ξεκινήσαμε σε αυτήν την υπηρεσία είμαστε πολύ δεμένοι, συνεργάτες.»

Σ. – «Στεναχωριέμαι για τη στιγμή που ο σκύλος μου δεν θα είναι στη ζωή»
Ο Σ. είναι στην υπηρεσία συνοδών σκύλων εδώ και επτά χρόνια. Ο σκύλος του είναι περιπολίας και ιχνηλασίας.
«Ο σκύλος είναι η καθημερινότητά μου, είναι μέλος της οικογένειάς μου, όλο το 24ωρο είναι μαζί μας, στο σπίτι μας, στις άδειές μας. Όλη η καθημερινότητά μου είναι η συντροφιά και η εκπαίδευση με τον σκύλο. Πολλές φορές διαμαρτύρεται η σύζυγός μου, αλλά, δυστυχώς για αυτή και ευτυχώς για τον σκύλο, υπερέχει η υπηρεσία και ο σκύλος. Είναι δύσκολο να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς τον υπηρεσιακό μου σκύλο.  Αυτό το δέσιμο, αυτή η καθημερινότητα και η τριβή με το αντικείμενο δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά, είναι κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το μοναδικό. Αυτό που σκέφτομαι πολλές φορές και στεναχωριέμαι είναι η στιγμή που δεν θα μπορεί πλέον να είναι στη ζωή. Αυτή η σκέψη είναι που με στεναχωρεί πάρα πολύ».
Η. – «Ο υπηρεσιακός μου σκύλος είναι η ζωή μου» 
Ο Η. είναι στην υπηρεσία συνοδών σκύλων εδώ και 15 χρόνια. Ο σκύλος του αναζητά εκρηκτικές ύλες.
«Εκπαιδεύουμε τα σκυλιά μας μέσα από το παιχνίδι. Είναι μύθος και συμβαίνει μόνο στις ταινίες να βάζουν τα σκυλιά να μυρίζουν εκρηκτικές ύλες. Αυτός είναι ο δεύτερος σκύλος που έχω στα χρόνια της υπηρεσίας. Είναι η ζωή μου, με αυτόν ασχολούμαι, είναι σαν το δεύτερο παιδί μου. Είναι μέσα στο σπίτι μου και όλη την ημέρα ασχολούμαι με το υπηρεσιακό μου σκυλί αλλά και με τα άλλα που έχω. Οι φίλοι μου το βλέπουν με δέος, τους κεντρίζει το ενδιαφέρον ο τρόπος που εκπαιδεύεται ο σκύλος και με ρωτάνε αν του δίνω να μυρίζει εκρηκτικά. Όταν συναντάνε τον σκύλο τον βλέπουν σαν μύθο, σαν μια ζωντανή ύπαρξη που όμως κάνει κάτι πολύ σημαντικό. Ο σκύλος μπορεί να μην μιλάει, όμως η σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε εμένα και τον σκύλο λέει πολλά, ξέρω κάθε φορά τι θέλει ο σκύλος, είτε στη δουλειά είτε προσωπικά. Η πιο συγκλονιστική στιγμή που θυμάμαι ήταν στην Αθήνα, που ανθούσε τότε η τρομοκρατία, σε μια έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα. Εκεί, λοιπόν, είχε τρεις βόμβες, ενώ είχαν ειδοποίηση μόνο για τη μία. Με το που φτάσαμε το βράδυ και παρκάραμε, έσκασε η πρώτη βόμβα και στη συνέχεια κάνοντας τη διαδικασία βρήκαμε και τις άλλες δύο.»
Χ. – «Συγκινητική στιγμή είναι όταν χάνεις τον συνεργάτη σου»
Ο Χ. είναι 24 χρόνια στην υπηρεσία συνοδών σκύλων, στην ανίχνευση εκρηκτικών υλών, ο ίδιος είναι και εκπαιδευτής. Όπως μου εξηγεί, μπήκε στην υπηρεσία από προσωπική επιλογή και επιθυμία.
«Είναι κάτι που αν δεν το αγαπάς, δεν το κάνεις. Πρέπει πρώτα να το αγαπήσεις και μετά να αποφασίσεις αν μπορείς να το κάνεις ή όχι. Η αγάπη μου για τα σκυλιά ξεκίνησε όταν ήμουν ακόμη πολύ μικρός. Τώρα είμαι στο 4ο υπηρεσιακό σκυλί. Η πρώτη μας επιτυχία ήταν τον Δεκέμβριο του 1994, με μόλις έξι μήνες εμπειρία, όταν βρήκε μια πολύ καλά κρυμμένη βόμβα στα δικαστήρια της Καβάλας. Συγκινητική στιγμή είναι όταν χάνεις τον συνεργάτη σου. Εκείνη τη στιγμή είναι που δεν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, δεν μπορείς να πεις θα κάνω ξανά το ίδιο με κάποιο άλλο, ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας, δεν το βγάζεις εκτός και λες “α, εντάξει, θα δουλέψω αύριο το πρωί με ένα άλλο σκυλί”. Όσο σου κοστίζει να χάνεις έναν συγγενή σου, άλλο τόσο είναι για τον συνεργάτη σου. Με πολύ μεγάλη δυσκολία ξαναξεκινάς με κάποιο άλλο ζώο, αλλά είναι κάτι που είναι μέσα στη ζωή και μέσα στη δουλειά. Ο σκύλος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, γιατί το δέσιμο με τον σκύλο μας επιτυγχάνεται μόνο με τη συνύπαρξη και στην ξεκούραση και στην κούραση. Δεν μπορεί να ζητάς από ένα σκυλί να δουλέψει,  όταν την προηγούμενη μέρα δεν έχεις παίξει μαζί του.»


Κ. - «Με τον σκύλο μου είμαστε παντού μαζί» 
Ο Κ. είναι στο τμήμα συνοδών αστυνομικών σκύλων από το 2003. Με τον σκύλο του ανιχνεύουν ναρκωτικές ουσίες.
«Ανέκαθεν είχα πολύ καλή σχέση με τα σκυλιά, είχα και ιδιωτικό σκυλί. Αυτό είναι το τρίτο υπηρεσιακό σκυλί που έχω. Δυστυχώς τα σκυλιά έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και αποδοτικότητας στην υπηρεσία. Ο σκύλος μου είναι μέλος της οικογένειάς μου, έχει μεγαλώσει με το παιδί μου και τη γυναίκα μου, είμαστε παντού μαζί. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι μύθος ότι εθίζουμε τα σκυλιά στα ναρκωτικά. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό στο σκυλί σου, αν έρθει σε επαφή με κοκαΐνη, ηρωίνη κλπ, είναι άκρως τοξικό για το ζώο. Η όλη εκπαίδευση στηρίζεται στο παιχνίδι. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας ήταν που βρήκαμε 8,5 κιλά ηρωίνη σε αποσκευή στο αεροδρόμιο.»


Από το φύλλο της THESSNEWS #41 (18/02/2017-19/02/2017)

πηγή thessnews.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :