Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΟΑΞΙΑ στην Επιτροπή της Βουλής για το νέο μισθολόγιο 16-05-2017

 Πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή ήμασταν ξανά εδώ με αφορμή την ψήφιση του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, του γνωστού νόμου Κατρούγκαλου, όπου είχαμε κληθεί μια μέρα πριν να καταθέσουμε τις θέσεις μας. η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται, καθώς για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση φέρνει ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως είναι αυτό για το μισθολόγιό μας που θα σημαδέψει τις ζωές όλων μας αλλά και τις επόμενες γενιές αστυνομικών, με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ενώ όφειλε για το μείζον αυτό θέμα να διασφαλίσει τη διαβούλευση όπως μας υπόσχονταν τα στελέχη της, τελικά έγινε το ακριβώς αντίθετο και καλούμαστε εμείς σήμερα να σας εξηγήσουμε εσπευσμένα και σε πέντε λεπτά πού διαφωνούμε και πού συμφωνούμε.
Επομένως καταγγέλλω τη μεθόδευση αυτή που έγινε εις βάρος μας ως θεσμικών προσώπων, αλλά και εις βάρος των χιλιάδων μελών που εκπροσωπούμε.
Ερχόμενος τώρα στο περιεχόμενο των υπό ψήφιση διατάξεων έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Για πρώτη φορά πλέον δεν μπορεί να μιλάμε για ειδικό μισθολόγιο αλλά για ένα μισθολόγιο - αντιγραφή του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, με κάποιες μικρές διαφορές που υποτίθεται έχουν προσαρμοστεί στα δεδομένα των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Η ιδιαιτερότητα και η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας που υπαγορεύει την θεσμοθέτηση ενός πραγματικά ειδικού μισθολογίου δεν ελήφθη υπόψη.
Πεποίθηση όλων μας είναι ότι πρόκειται για σχέδιο νόμου- έκτρωμα το οποίο πλήττει βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας.
Αποτελεί μια ακόμα ανακολουθία της κυβέρνησης η οποία το απέκρυπτε επί ένα έτος ενώ το είχε στα συρτάρια της έχοντας συμφωνήσει με την τρόικα τις νέες περικοπές. Καταγγέλλουμε αυτήν την τακτική η οποία αποτελεί εμπαιγμό και προσβολή των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και των λειτουργών της Δικαιοσύνης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις αποφάσεις των οποίων όχι μόνο αγνοεί επιδεικτικά η Κυβέρνηση, αλλά επιχειρεί και να τις παρακάμψει με τη μέθοδο της θεσμοθέτησης ενός νέου μισθολογίου που οδηγεί στη συρρίκνωση του εισοδήματός μας παρά τη σαφή πρόβλεψη των αποφάσεων του ΣτΕ, της 1127/2016 και άλλων, ότι το νέο μισθολόγιο πρέπει να είναι τουλάχιστον στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και σε καμία περίπτωση κατώτερα εκείνων των αποδοχών, που είχαν διαμορφωθεί με τις διατάξεις του ν. 4093/12 που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισε ομόφωνα η Ομοσπονδία μας να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την παραβίαση του ελληνικού Συντάγματος από την ελληνική κυβέρνηση. Μέχρι σήμερα αποφύγαμε μια τέτοια κίνηση αντιμετωπίζοντας με σκεπτικισμό ενδεχόμενη καταδίκη της χώρας αλλά αυτή η πρόκληση που υφιστάμεθα σήμερα, δεν έχει προηγούμενο. Προξενεί δε κατάπληξη το γεγονός ότι στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου και στην εισηγητική έκθεση αυτού ουδεμία αναφορά γίνεται στις αποφάσεις του ΣτΕ ωσάν αυτές να είναι ανύπαρκτες…
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας θα υποστεί μειώσεις έως και 400 ευρώ περίπου, μηνιαίως, ενώ μια μικρή μερίδα ανώτατων αξιωματικών δεν θα έχει μειώσεις ή θα δει αυξήσεις οι οποίες εφόσον ξεπερνούν τα 20 ευρώ, θα καταβληθούν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, σε βάθος τετραετίας.
Κατηγοριοποιεί το προσωπικό ανάλογα με την προέλευσή του και δημιουργεί τέτοιες μεγάλες ανισότητες που είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν εντός του σώματος διενέξεις και μια αίσθηση αδικίας που θα υποσκάπτει την ψυχική ενότητα, την πειθαρχία και το ηθικό των συνάδελφων μας.
Στην πράξη θα κληθούν πληρώματα του ίδιου περιπολικού ή του ίδιου δικύκλου να αντιμετωπίσουν τον ίδιο κίνδυνο παρότι ομοιόβαθμοι και με τα ίδια χρόνια, αλλά με διαφορετικές αποδοχές. Μήπως τα ονόματα Ευαγγελινέλης, Σκυλογιάννης, Αμανατίδης, Λαζαρίδης και πολλοί άλλοι, σας λέει κάτι;
Σας λέω λοιπόν ότι ήταν ειδικοί φρουροί που έχασαν τη ζωή τους στο καθήκον κι έρχεστε εσείς μια αριστερή κυβέρνηση να τους κατατάξετε με το νομοσχέδιό σας σε αστυνομικούς γ’ και δ΄ κατηγορίας. Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα στρεβλής αποτύπωσης του μισθολογίου που αφορά τις αμοιβές των αξιωματικών. Αστυνομικός Διευθυντής με 32 έτη έχει αύξηση περίπου 120 ευρώ, ενώ ομοιόβαθμός του με 28 έτη θα έχει μείωση 160 ευρώ και με 25 έτη μείωση 400 ευρώ.
Άλλο παράδειγμα. Ομοιόβαθμοι αξιωματικοί στο βαθμό του Αστυνόμου Α, δηλαδή του Ταγματάρχη, με 20 έτη υπηρεσίας που προέρχεται ο ένας από τη Σχολή Αξιωματικών και άλλος από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης ανθυπαστυνόμων, ο μεν πρώτος έχει μείωση 80 ευρώ ο δε άλλος 30 ευρώ.
Χορηγείται επίδομα θέσης ευθύνης στους βαθμούς Αστυνόμο Α’ έως Αστυνομικό Διευθυντή, 30, 40, 60 ευρώ αντίστοιχα, όταν ο αντίστοιχος κατά βαθμό δημόσιος υπάλληλος λαμβάνει 290 ευρώ κατ’ ελάχιστο.
Υπαστυνόμος Α’, δηλαδή υπολοχαγός, του ν. 3686/2008, με 37 έτη, έχει μείωση 275 ευρώ περίπου και νεοεισερχόμενος αστυφύλακας από 1170 περίπου ευρώ μικτά θα παίρνει μικτά 1040, μείωση περίπου 130 ευρώ κάτω, καθαρά 700 ευρώ περίπου και μάλιστα χωρίς πενθήμερα και νυχτερινά, για τα οποία δεν είναι σίγουρο αν θα τα δουλέψει.
Κι ενώ έχουμε απτά παραδείγματα οι αρμόδιοι διατείνονται ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις με το τρικ της προσωπικής διαφοράς, η οποία στην ουσία είναι ρύθμιση - απάτη και δεν την αποδεχόμαστε διότι με τον τρόπο που λειτουργεί καταδικάζει σε μισθολογική στασιμότητα μπορεί και για μια δεκαετία όσους παγιδευτούν σε αυτήν.
Αν θέλετε να είστε αξιόπιστοι κύριοι της Κυβέρνησης με την προσωπική διαφορά, αποσυνδέστε την από τις υπόλοιπες αποδοχές ούτως ώστε όταν αλλάζει κάποιος κλιμάκιο να μην υπάρχει αντίστοιχη μείωση της προσωπικής διαφοράς κατά το μέρος της αύξησης.
Άλλωστε στο ίδιο κατατεθέν νομοσχέδιο προβλέπεται η περικοπή για τους συνταξιούχους.
Κύριοι της Κυβέρνησης, το σχέδιο που φέρνετε ως μισθολόγιο για τα Σώματα Ασφαλείας είναι ένα σχέδιο Φραγκεστάιν και δεν επιδέχεται με τον τρόπο που έχει καταρτιστεί, βελτιώσεων. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να το αποσύρετε και να δώσετε εύλογο χρόνο για διαβούλευση όπως κάνατε και με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους, όταν δώσατε έναν χρόνο σε αυτούς και μια μέρα σε μας.
Με αυτή τη συμπεριφορά σας, προσβάλετε την αξιοπρέπειά μας, την νοημοσύνη μας και δεν λαμβάνετε υπόψη ούτε την προσφορά μας στην Ελληνική κοινωνία, ούτε και το ρόλο μας, και δείχνετε ότι μας θεωρείτε πολίτες β’ κατηγορίας και παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Αποσύρετέ το λοιπόν και να είστε βέβαιοι ότι με το διάλογο θα βρεθεί κοινός τόπος γιατί εμείς δεν λειτουργούμε συντεχνιακά, όπως έχουμε αποδείξει πολλές φορές.
Και μη λησμονείτε ότι ο ένστολος κράτησε όρθια τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας.

πηγή poaxia.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :