Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Σταδιακή ενεργοποίηση Δουβλίνου για την Ελλάδα

 


Επανεργοποιείται από το Μάρτιο, χωρίς ωστόσο αναδρομική ισχύ, ο Κανονισμός του Δουβλίνου για την Ελλάδα. Κανονικά λειτουργεί η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία, εκτιμά ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα τη σταδιακή ενεργοποίηση από τις 15 Μαρτίου 2017 του Κανονισμού του Δουβλίνου για την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δέχεται πίσω τους παράνομους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που μπαίνουν στην ΕΕ από την ελληνική  επικράτεια και συλλαμβάνονται σε άλλα κράτη μέλη. Ας σημειωθεί ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 2011 μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία η χώρα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η επανεργοποίηση του Δουβλίνου δεν θα αφορά ωστόσο τις ευάλωτες ομάδες, όπως ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, ενώ για κάθε επιστροφή θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους και των ελληνικών αρχών.
Ο Έλληνας επίτροπος για ζητήματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα αφορά μόνο τους παράνομους μετανάστες μετά τις 15 Μαρτίου και όχι αυτούς που βρίσκονται ήδη σε κράτη μέλη έχοντας μπει στην ευρωπαϊκή επικράτεια μέσω Ελλάδας.
Η Κομισιόν χαιρετίζει την πρόοδο που έχουν πετύχει η Ελλάδα και η Ιταλία στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη των αποτυπωμάτων και για το λόγο αυτό αποφάσισε να αρχειοθετήσει την διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που είχε κινήσει εναντίον των δύο χωρών.
Όχι στην κατάργηση της βίζας για Τούρκους από την Κομισιόν
Χωρίς αναδρομική ισχύ η επανεργοποίηση του Δουβλίνου 3 για την Ελλάδα
Χωρίς αναδρομική ισχύ η επανεργοποίηση του Δουβλίνου 3 για την Ελλάδα
Ικανοποίηση εξέφρασε επίσης και για την αύξηση των μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη, οι οποίες έχουν φτάσει τα 1.000 άτομα το μήνα, ενώ η Κομισιόν κάνει έκκληση στα κράτη-μέλη να αυξήσουν τον αριθμό στις 2.000 το μήνα από τον Απρίλιο του 2017. Πάντως παρά την πρόοδο η καθυστέρηση των κρατών μελών είναι μεγάλη δεδομένου ότι ενώ έχουν δεσμευθεί να παίρνουν από την Ελλάδα 30.000 πρόσφυγες ετησίως, τους τελευταίους 12 μήνες έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα μόλις 6.212 πρόσφυγες.
Αναφορικά με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι λειτουργεί αποτελεσματικά, οι παράνομες αφίξεις από το Μάρτιο είναι κατά μέσο όρο 92 ημερησίως. Ωστόσο καθυστερούν πολύ οι επιστροφές από την Ελλάδα προς την Τουρκία παράνομων προσφύγων στο πλαίσιο της συμφωνία επανεισδοχής. Από το Μάρτιο έχουν επιστρέψει μόλις 1.187 πρόσφυγες.
Η Κομισιόν δεν προτείνει τέλος την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, γιατί η Άγκυρα δεν πληροί όλα τα κοινοτικά κριτήρια. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζονται, αλλά με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία τους τελευταίους μήνες ζητούσε επίμονα την κατάργηση της βίζας.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

πηγή dw.com

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :