Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

«Τορπίλη» στις ηλεκτρονικές δηλώσεις «πόθεν έσχες» από το ΣτΕ

 Κίνδυνο διαρροής στοιχείων για μετρητά και τιμαλφ​​ή​ επικαλούνται οι δικαστικές ενώσεις - «Μικροπαρεμβάσεις» αν και εφόσον χρειαστεί  στο σύστημα υποβολής υπόσχονται τα συναρμόδια υπουργεία

​Στον αέρα βρίσκεται η ​διαδικασία υποβολής της «νέου τύπου» δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (το γνωστό ως «πόθεν έσχες») που καλούνται να υποβάλουν έως και τις 15 Ιανουαρίου περίπου 200.000 υπόχρεοι, μεταξύ των οποίων δικαστικοί, ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ιατροί του ΕΣΥ κλπ.
 
Κυριολεκτικά στο «και ένα» της υποβολής των δηλώσεων, ενώ απομένουν ήδη λιγότερες από 30 μέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλοκάρει την διαδικασία, αναγνωρίζοντας πως το νέο σύστημα είναι διάτρητο και ελλοχεύει κίνδυνος για τους υπόχρεους από τυχόν διαρροή ή κακή χρήση των στοιχείων που θα συμπληρωθούν και αποσταλούν προς έλεγχο. 
 
Η απόφαση αναστολής του ΣτΕ βάζει «στον πάγο» την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων από τους δικαστικούς, μετά την αίτηση ακύρωσης (κυρία προσφυγή) που κατέθεσαν οι Ενώσεις τους, η οποία θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού στις 13 Ιανουαρίου 2017. Γίνεται προφανές όμως πως ο χρόνος που θα απομένει ως τις 15 Ιανουαρίου δεν μπορεί να θεωρείται πλέον επαρκής για την υποβολή των δηλώσεων των υποχρέων.
 
Επιπλέον το δικαστήριο εξετάζει τους ισχυρισμούς των δικαστικών Ενώσεων για κινδύνους που απορρέουν και για όλους τους υπόλοιπους υπόχρεους από την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων «πόθεν έσχες», όπως η τυχόν διαρροή προσωπικών δεδομένων, η παραβίαση και δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων  (λόγω της υποχρέωσης δήλωσης των χρημάτων άνω των 15.000 ευρώ και  των αντικειμένων μεγάλης αξίας άνω των 30.000 ευρώ), η οικονομική επιβάρυνση που θα δεχθούν λόγω της αμοιβής την οποία θα καταβάλουν σε ειδικό εκτιμητή, τις δυσανάλογα μεγάλες κυρώσεις  για πιθανές  άθελες μικροπαραλείψεις  και λάθη κατά την υποβολή των δηλώσεων, αλλά και ότι το ελληνικό δημόσιο δεν προέβαλλε ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της από 13.10.2016 απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες.
 
Στην κυβέρνηση πάντως μιλούν για «τεχνικής φύσεως θέματα, τα οποία δεν γεννούν ανησυχία και τυχόν αναβάθμιση ασφαλείας που θα απαιτηθεί από το δικαστήριο, θα ικανοποιηθεί άμεσα και εύκολα και θα ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους».
 
Πάντως, στο σημείο αυτό, στη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά στον ισχυρισμό των Ενώσεων για την  απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμό 150.000  ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω της   διαρροής δεδομένων του συνόλου σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα, καθώς δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.

πηγή protothema.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :