Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Στο "σκοτεινό διαδίκτυο" στοιχεία καρτών Ελλήνων πολιτών

 Αριθμοί και στοιχεία πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, πολιτών από διάφορες χώρες του κόσμου, …πωλούνται μαζικά στο DARK WEB (Σκοτεινό Διαδίκτυο). Εκατοντάδες φανεροί και κρυφοί ιστότοποι πωλούν αυτά τα στοιχεία από 8 έως 20 δολάρια ανάλογα με το πιστωτικό όριο της των στοιχείων της κάρτας που θέλει να αγοράσει ο ενδιαφερόμενος.
Mια 30χρονη από τη Λάρισα κατήγγειλε ότι υπήρξαν 19 χρεώσεις της πιστωτικής της κάρτας για διαδικτυακές αγορές ύψους 2.928 ευρώ, που δεν είχε κάνει.
Οι χάκερς διαφημίζουν τις παροχές τους δίνοντας ως μικρό «δόλωμα», το πιστωτικό όριο της κάρτας, την χώρα προέλευσης και τον κωδικό για την αγορά της. Το χρονικό περιθώριο που δίνεται από αυτούς τους ιστοτόπους για χρήση των στοιχείων καρτών μετά την αγορά τους είναι ένα 48ωρο και μετά κλειδώνουν τους κωδικούς!
Σε έναν μόνο ιστότοπο του Σκοτεινού Διαδικτύου εντοπίστηκε βάση δεδομένων που ανήκε σε Ρώσους χάκερς και στην οποία βρίσκονται καταχωρημένα 127.000 στοιχεία καρτών, από πολίτες διαφόρων χωρών.
Η αποκάλυψη της υπόθεσης απάτης, ήρθε από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, όταν μία 30χρονη κατήγγειλε ότι υπήρξαν 19 χρεώσεις της πιστωτικής της κάρτας για διαδικτυακές αγορές ύψους 2.928 ευρώ, που δεν είχε κάνει.
Λίγο αργότερα οι αστυνομικοί διαπίστωσαν μία ακόμη χρήση της πιστωτικής κάρτας για αγορές αναλώσιμων ηλεκτρονικών υπολογιστών ύψους 300 ευρώ. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι την παραγγελία είχε κάνει ένας 20χρονος από την Λάρισα, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο της ελεγχόμενης παράδοσης των εμπορευμάτων που είχε παραγγείλει, με τα κλεμμένα στοιχεία της πιστωτικής  κάρτας, τα οποία είχε αγοράσει στο Dark Web.
Από την συνέχιση της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ο νεαρός είχε αγοράσει με τον ίδιο τρόπο τα στοιχεία κάρτας ενός ακόμη 36χρονου από τον Πειραιά, προβαίνοντας σε διαδικτυακές αγορές ύψους 956 ευρώ. Το εντυπωσιακό και σοβαρό στοιχείο που χρήζει περαιτέρω έρευνας σε αυτή την περίπτωση, είναι η αναφορά του 36χρονου κατόχου, πως δεν είχε προβεί σε καμία αγορά με την συγκεκριμένη κάρτα, την οποία είχε παραλάβει λίγες ημέρες νωρίτερα. Γι αυτό οι αστυνομικοί εξετάζουν στοιχεία από την τράπεζα, που την εξέδωσε, όπως αν υπάρχει περίπτωση «ηλεκτρονικού ψαρέματος» σχετικών αρχείων, ή κάποιος «δούρειος ίππος» που… πούλησε τα στοιχεία στο διαδίκτυο.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 20χρονος είναι ένα «καλό παιδί» από οικογένεια που δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ωστόσο «μεταμορφωνόταν σε ιδιοφυία όταν καθόταν μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, όπου σπαταλούσε 8-10 ώρες της ημέρας του, θέλοντας να ξεπεράσει μία ακόμη πρόκληση για εκείνον».
Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι οι φανερές και κρυφές ιστοσελίδες που πωλούν στοιχεία πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών πολιτών από όλες τις γωνιές του Πλανήτη, έχουν ξεφυτρώσει σαν «μανιτάρια». Τις περισσότερες φορές αυτά τα στοιχεία προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών, από καταστήματα που προβαίνουν σε αγορές κατά τη διάρκεια διακοπών τους, από ξενοδοχεία, ακόμη και από «ψάρεμα» στο οποίο προβαίνουν οι χάκερς, μέσα σε ηλεκτρονικά συστήματα τραπεζών και οικονομικών υπηρεσιών. Οι ερευνητές των διωκτικών αρχών δυσκολεύονται να εντοπίσουν τους διαχειριστές, ακόμη και τις χώρες που εδρεύουν αυτοί οι ιστότοποι, καθώς χρησιμοποιούνται σέρβερς από διάφορα σημεία του κόσμου.

πηγή thetoc.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :