Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Χωρίς εμπόδια η 9μηνη άδεια ανατροφής

 


Δικαίωμα να πάρουν 9μηνη άδεια ανατροφής του παιδιού τους έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φύλου και άσχετα από το αν ο ή η σύζυγός τους εργάζεται ή είναι άνεργος ή συνταξιούχος.
Ακολουθώντας τη νομολογιακή γραμμή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που υψώνοντας «ασπίδα προστασίας» και για τους δύο γονείς και για τα παιδιά, έκρινε (όπως αποκαλύψαμε πέρσι), αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο την ελληνική νομοθεσία, επειδή έβαζε εμπόδια στη χορήγηση άδειας ανατροφής (με κριτήριο την απασχόληση ή μη και την κατάσταση υγείας του άλλου συζύγου), η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικούς αντίστοιχους περιορισμούς που ισχύουν για τους γονείς δικαστικούς λειτουργούς.
Η δικαστική απόφαση
Η δικαστική απόφαση, αξιοποιώντας κοινοτικές οδηγίες, σε συνδυασμό με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το ελληνικό Σύνταγμα, δέχεται ότι δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί ως αντισυνταγματική και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο η διάταξη (ν. 4055/12) που όρισε για τον (ή τη) δικαστικό λειτουργό ότι δεν μπορεί να κάνει χρήση άδειας ανατροφής παιδιού, εάν η (ή ο) σύζυγος δεν έχει κάποια επαγγελματική απασχόληση ή είναι συνταξιούχος (εκτός και αν εμφανίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας).
Η Ολομέλεια ΣτΕ υπογραμμίζει (2511/16) ότι από τις συνταγματικές διατάξεις που αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, θέτοντας τη μητρότητα και την παιδική ηλικία υπό την προστασία του κράτους, απορρέει υποχρέωση του κοινού νομοθέτη να θεσπίζει ρυθμίσεις για τη χορήγηση άδειας με σκοπό την ανατροφή των παιδιών των εργαζομένων, ενώ στην ίδια λογική προκύπτει αντίστοιχη αρχή και του ενωσιακού δικαίου, προκειμένου να μπορούν να συμφιλιωθούν η οικογενειακή και η επαγγελματική ζωή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

πηγή ethnos.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :