Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Πλασματικά έτη: Η εξαγορά θα κοστίζει πιο ακριβά από 1/1/2017

 


Του Βασίλη Αγγελόπουλου
 Ακριβότερα θα κοστίζει από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης στο Δημόσιο, για συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που απαιτούνται ανά περίπτωση.

Έως τώρα η αναγνώριση ως συνταξίμων των πλασματικών χρόνων (στρατός, σπουδές, παιδιά) απαιτεί την καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου του Δημοσίου εισφορά 6,67% επί των συνταξίμων αποδοχών. Αυτές θεωρούνται οι αποδοχές που εισέπραττε ο ασφαλισμένος κατά τον χρόνο υποβολής της απαραίτητης αίτησης. Με το νέο Ασφαλιστικό, η αναγνώριση των πλασματικών ετών προκύπτει με την καταβολή από τον ασφαλισμένο για κάθε μήνα πλασματικού χρόνου της εισφοράς, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, δηλαδή έως 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Η εισφορά δε, υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς. Η αλλαγή αυτή προκαλεί πολύ μεγάλη αύξηση στα ποσά εξαγοράς, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη, έως απαγορευτική την χρήση πλασματικών ετών ασφάλισης. Σύμφωνα με τον εργατολόγο κ. Δημήτρη Περπατάρη, «πρόκειται για μία ακόμα επιβάρυνση πολλαπλασιασμού του κόστους για την αναγνώριση των πλασματικών ετών, στο ποσοστό που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς, δηλαδή 20% επί των συντάξιμων αποδοχών. Και όλα αυτά στο βωμό της θεμελίωσης του βασικού δικαιώματος σε μία πενιχρή πλέον σύνταξη. Ακριβότερα, αργότερα, λιγότερα, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τον μαραθώνιο προς το δικαίωμα στην σύνταξη»... Για τον υπολογισμό του ποσού εξαγοράς στο δημόσιο σήμερα, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του υπαλλήλου (βασικός μισθός, επίδομα 140 ευρώ και επίδομα θέσης) του Οκτωβρίου 2011. Σε γενικές γραμμές τα ποσά που καλείται να δαπανήσει ο ασφαλισμένος είναι από 70 μέχρι 140 ευρώ το μήνα ανάλογα με την περίπτωση. Σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού όμως, η εξαγορά πλασματικών ετών θα είναι πολύ ακριβότερη, έως και πενταπλασιασμό σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

πηγή www.dikaiologitika.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :