Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

«Ψαλίδι» 10-18% σε συντάξεις μέσω κατάργησης οικογενειακών επιδομάτων (ΠΙΝΑΚΑΣ)

 ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ 15 ΤΑΜΕΙΑ

Τέλος στα οικογενειακά επιδόματα, συζύγου και παιδιών, που χορηγούν 15 Ταμεία βάζει το νέο ασφαλιστικό για τους νέους συνταξιούχους, επιφέροντας έτσι κατ’ έμμεσο τρόπο μια επιπλέον μείωση στις συντάξεις από 10% ως 18%.

Ταυτόχρονα, όμως, η κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων από τις νέες συντάξεις είναι βέβαιο ότι θα περάσει και στους παλαιούς συνταξιούχους, καθώς θα χαρακτηριστούν ως προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων που θα γίνει μέσα στο 2017 και πιθανότατα να είναι τα πρώτα που θα αφαιρεθούν από τις παλιές συντάξεις.

Αρμαγεδδών

Στη λίστα που έχει το υπουργείο Εργασίας με τα επιδόματα που καταργούνται, την οποία εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, περιλαμβάνονται όλα τα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή το ΙΚΑ, η ΔΕΗ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ταμεία τραπεζών και Τύπου. Για το Δημόσιο ισχύουν οι ίδιες διατάξεις, δηλαδή όλες οι προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών που χορηγούνται στις συντάξεις καταργούνται για όσους βγαίνουν από 13/5/2016 και μετά.

Οι κρυφές αυτές μειώσεις θα φανούν όχι στις προσωρινές αλλά στις οριστικές συντάξεις που θα αρχίσούν να εκδίδονται από το 2017, καθώς τότε αναμένεται και η εγκύκλιος για το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Το επίδομα συζύγου φεύγει οριστικά από τις νέες συντάξεις, ενώ τα επιδόματα τέκνων παύουν να καταβάλλονται από τα Ταμεία, με σταθερό ποσό ή ποσοστό επί της σύνταξης όπως παλιά. Η καταργηθείσα παροχή αντικαθίσταται από το επίδομα παιδιού που χορηγεί ο ΟΓΑ, με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και πολύ μικρότερα ποσά. Για παράδειγμα, ένας παλιός συνταξιούχος των 1.200 ευρώ παίρνει 5% επίδομα παιδιού, (60 ευρώ το μήνα). Με αίτηση εξόδου από 13/5/2016 το 5% καταργείται. Για να δοθεί επίδομα για ένα παιδί, (ως 18 ή 24 ετών) ο/η συνταξιούχος θα απευθύνεται στον ΟΓΑ για να πάρει 40 ευρώ το μήνα, εφόσον το εισόδημα της οικογένειας είναι κάτω από 10.000 ευρώ.

Τι χάνουν

Σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.», οι νέοι συνταξιούχοι δεν θα παίρνουν όπως οι παλιοί τα εξής επιδόματα από τα ταμεία τους:

• ΙΚΑ: Απώλεια 50 ευρώ από το επίδομα συζύγου και από 86,72 ως 173,45 ευρώ από το επίδομα τέκνων. Το επίδομα συζύγου καταβαλλόταν εφόσον ο/η σύζυγος δεν εργαζόταν και δεν είχε σύνταξη. Εκτιμάται ότι η απώλειά του πλήττει τους περισσότερους συνταξιούχους, γιατί λόγω της κρίσης βγαίνουν στη σύνταξη με σύζυγο που δεν εργάζεται και δεν συνταξιοδοτείται. Το επίδομα παιδιού δεν θα το παίρνουν πλέον οι μητέρες, οι ασφαλισμένοι στα βαρέα, καθώς και οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, όπως και χηρείας.

• Δημόσιο: Απώλεια 35 ευρώ από το επίδομα συζύγου και ως 170 ευρώ από τα επιδόματα τέκνων για όσους υπέβαλαν αίτηση για σύνταξη από 13/5/2016 και μετά. Το επίδομα συζύγου είχε καταργηθεί στις νέες συντάξεις από το 2011. Η κατάργηση του επιδόματος τέκνων όμως από τις νέες συντάξεις πλήττει ακόμη περισσότερους και κυρίως ενστόλους, μητέρες και γονείς με ανήλικα παιδιά ή φοιτητές.

• ΤΑΠ-ΔΕΗ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, Ταμεία τραπεζών και Εθνικής Ασφαλιστικής: Απώλεια νέων συντάξεων κατά 10% από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου, και από 5% ως 10% μείωση σύνταξης από την κατάργηση των προσαυξήσεων λόγω παιδιών, ως τα 18 ή ως τα 25, αν σπουδάζουν. Στο ΤΑΠ-ΟΤΕ μάλιστα το επίδομα παιδιού καταβάλλεται ως την ηλικία των 30 ετών, αν πρόκειται για κορίτσια ανύπαντρα ή άνεργα.

• Ταμεία Τύπου: Απώλεια από 58,69 ευρώ ή του 10% της σύνταξης -ανάλογα με το Ταμείο- από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου και επιπρόσθετη μείωση από 29,35% ως το 5% της σύνταξης από την κατάργηση του επιδόματος παιδιών.

• Νέοι ασφαλισμένοι από 1/1/1993: Δεν παίρνουν επίδομα συζύγου στη σύνταξη, αλλά μόνον επίδομα τέκνων που ήταν ως 40 ευρώ.

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για μεγέθυνση:


Κρυφή βόμβα στις παλιές συντάξεις

ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ διαφορές των παλιών από τις νέες συντάξεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες για τους συνταξιούχους που εξακολουθούν να παίρνουν επιδόματα με τη σύνταξη. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος ΙΚΑ με 30 έτη και σύνταξη 1.100 ευρώ σήμερα (23η κλάση) δικαιούται επίδομα συζύγου 50 ευρώ, εφόσον η σύζυγος δεν εργάζεται και δεν συνταξιοδοτείται. Αν έχει και ένα παιδί που είναι φοιτητής, δικαιούται 173,45 ευρώ, ενώ αν υπάρχει και δεύτερο παιδί παίρνει άλλα 130,08 ευρώ. Οι συνολικές του αποδοχές ανέρχονται σε 1.453,5 ευρώ εκ των οποίων τα 353,5 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις επιδομάτων συζύγου και τέκνων.

Αυτά τα 353,5 ευρώ θα αποτελούν μέρος της προσωπικής διαφοράς όταν η σύνταξη επανυπολογιστεί με τα ποσοστά που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εκδοθείσες συντάξεις από 13/5/2016 και μετά. Με το νέο σύστημα τα 30 έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ με το μισθό της 23ης κλάσης του ΙΚΑ δίνουν σύνταξη 885 ευρώ χωρίς κανένα από τα επιδόματα. Η ίδια σύνταξη (885 ευρώ) θα ισχύει και για τον παλιό συνταξιούχο και όλο το υπόλοιπο ποσό που θα συνεχίσει να λαμβάνει, δηλαδή τα 568,5 ευρώ (1.453,5-885=568,5), θα χαρακτηριστούν «προσωπική διαφορά» από την παλιά σύνταξη.
(Ε.Τ. 15/12/2016 – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com)

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :