Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Από 1ης Ιανουαρίου το τέλος 5% σε σταθερή τηλεφωνία και Internet

 

Aπό 1ης Ιανουαρίου 2017 θα εφαρμοστεί η επιβολή του τέλους 5% στις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παρεχόμενες σε σταθερό σημείο. Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, το τέλος επιβάλλεται και αποδίδεται στις φορολογικές αρχές σε μηνιαία βάση.

Το νέο τέλος αφορά τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας ή/και πρόσβασης στο Internet. Η συνολική αύξηση, όμως, που θα νιώσουν οι καταναλωτές στη τσέπη τους ξεπερνά το 5%, δεδομένου ότι στο σύνολο του λογαριασμού εφαρμόζεται ΦΠΑ 24%, με συνέπεια, η πραγματική επιβαλλόμενη αύξηση στις υπηρεσίες που λαμβάνει ο καταναλωτής, να είναι κάτι περισσότερο από 6%.

Είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται φορολογικό τέλος στις σταθερές επικοινωνίες. Το τέλος είναι αναλογικό, σε αντίθεση με τις κινητές επικοινωνίες όπου το τέλος είναι κλιμακωτό. Υπενθυμίζεται ότι στις κινητές επικοινωνίες έχει επιβληθεί φορολογικό τέλος από το 2006 και ότι από το 2009 έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα 12% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο άθροισμα της καθαρής αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών και του φορολογικού τέλους, εφαρμόζεται ΦΠΑ 24%.

Στην πράξη, η κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα έχει εφαρμοζόμενη μέση φορολογία 37% και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο.

Το νέο τέλος στη σταθερή τηλεφωνία ψηφίστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς. Ετσι, επιβλήθηκε τέλος φορολογίας 10% και στους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης. Το τέλος αυτό εφαρμόζεται από τις αρχές Ιουνίου 2016, αμέσως δηλαδή μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί με την επιβολή των συγκεκριμένων τελών ότι θα εισπράξει σε ετήσια βάση περί τα 55 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και 25 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς της συνδρομητικής τηλεόρασης.

πηγή kathimerini.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :