Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

"HCG Chess Club" , μάθε για το σκάκι,αγάπησέ το

 Οι διακρίσεις και επιτυχίες για τα στελέχη-αθλητές του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στα πρωταθλήματα ΕΔ&ΣΑ δεν αποτελούν πλέον είδηση που εκπλήσσει, αφού οι Λιμενικοί πολύ συχνά φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα με τις δικές του επιτυχίες που κεντρίζει το ενδιαφέρον, πρώτα και κύρια διότι δεν είναι ομαδικό και επιπρόσθετα επειδή πρόκειται για ένα πνευματικό άθλημα, κατ' άλλους επιτραπέζιο παιχνίδι.

Πρόκειται για το ΣΚΑΚΙ


Το σκάκι έχει ιστορία τουλάχιστον 1500 ετών. Η αρχική μορφή του παιχνιδιού ξεκίνησε στην Ινδία τον 6ο αιώνα και έπειτα στην Περσία από όπου και διαδόθηκε στην Ευρώπη τον 9ο αιώνα. Παραλλαγές του σκακιού υπήρχαν στην αρχαιότητα σε αρκετές περιοχές (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα!) που διεκδικούν και την καταγωγή του παιχνιδιού. Από τον 15ο αιώνα το σκάκι αποκτά σύγχρονους κανόνες στην Ευρώπη και αρχίζει να διαδίδεται κυρίως στις ανώτερες οικονομικές τάξεις.

Το σκάκι γνωρίζει τη μεγάλη ανάπτυξη από το 1800.Τότε αρχίζουν να διοργανώνονται επίσημα πρωταθλήματα, οι εφημερίδες ασχολούνται τακτικά με σκακιστικά νέα, σταθεροποιείται η σύγχρονη μορφή των σκακιστικών κομματιών, τυπώνονται γραμματόσημα με θέμα το σκάκι και γράφονται βιβλία που ερευνούν τους κανόνες του παιχνιδιού. Το 1924 έχουμε την ίδρυση της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE).


Για όσους συναδέλφους (στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) ενδιαφέρονται να έρθουν πιο κοντά στο σκάκι υπάρχει η ακόλουθη σελίδα στο facebook "HCG Chess Club" την οποία και μπορούν να επισκεφθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον το Λιμενικό Σώμα διαθέτει Εκπαιδευτή Σκακιού πιστοποιημένο από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE), ενώ επόμενος στόχος αποτελεί να οργανωθούν μαθήματα σκακιού για συναδέρφους και τις οικογένειές τους!


Τα οφέλη του σκακιού
Το σκάκι έχει πολλαπλά θετικά οφέλη με βάση επιστημονικές μελέτες, κυρίως για τις ηλικίες 6-12 ετών. Σε αρκετές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ότι οι μαθητές που είχαν συστηματική ενασχόληση με το σκάκι για κάποιο διάστημα είχαν βελτίωση έως 60% στην σχολική τους επίδοση, κυρίως στα μαθηματικά και στα γλωσσικά μαθήματα. Αυτές οι μελέτες έχουν οδηγήσει πολλές χώρες (Ρωσία, Κίνα, Αγγλία, Τουρκία, Βενεζουέλα, Γεωργία κ.α.) στην επίσημη ένταξη του σκακιού στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δημοτικών Σχολείων.

Το σκάκι έχει αποδειχθεί ότι:
  • Αυξάνει την ευφυΐα
  • Βελτιώνει τη μνήμη
  • Βοηθά στην ικανότητα για συγκέντρωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα
  • Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και την αναλυτική σκέψη
  • Βελτιώνει τις μαθητικές επιδόσεις στο σχολείο
  • Αναπτύσσει την ικανότητα για σχεδιασμό και λήψη αποφάσεων
  • Βοηθά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών
  • Προλαμβάνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :