Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Πρώτη μέρα στο σχολείο για τα προσφυγόπουλα στο 14ο Δημοτικό Δράμας

 Πρώτη μέρα στο σχολείο για τα προσφυγόπουλα!

Μαθητές του 14ου Δημοτικού Δράμας υποδέχθηκαν
με χειροκροτήματα και γιορτή τα προσφυγόπουλα.

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ, ενθουσιασμό και ένα γλυκό χαμόγελο, υποδέχθηκαν μαθητές του 14ου Δημοτικού Σχολείου (όσα παιδιά ήταν στο ολοήμερο), τα 23 προσφυγόπουλα, τα οποία για πρώτη φορά χθες το μεσημέρι, μπήκαν σε σχολική αίθουσα στην πόλη της Δράμας.
Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ και όπως είναι γνωστό, ήδη από χθες Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, 23 παιδιά προσφύγων οικογενειών από τη Συρία, θα διδάσκονται την ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μαθηματικά, εικαστικά και γυμναστική, στις αίθουσες του 14ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, η μεταφορά τους από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας έγινε με απόλυτη τάξη και ησυχία, χωρίς να υπάρξει καμιά απολύτως διαμαρτυρία, τουλάχιστον επίσημη και ανοιχτή, είτε από γονείς, είτε από άλλους.
Τα παιδιά συνοδεύονταν από την υπεύθυνη συντονίστρια για τους μαθητές πρόσφυγες κα. Γρηγοριάδου και στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και τα υποδέχθηκαν ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σαλπιγκίδης, ο διευθυντής του σχολείου κ. Χατζηγεωργίου, δάσκαλοι και οι μαθητές που βρισκόντουσαν εκείνη την ώρα εκεί. Παρόντες στην υποδοχή ήταν επίσης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας κα. Μπουραζάνη, η κα. Κωνσταντινίδου και ο κ. Τριανταφυλλίδης, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Καραμπατζάκης, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Ηλιόπουλος και άλλοι
Χαρακτηριστικό είναι ότι, λίγο πριν την υποδοχή, κάποιοι γονείς πήραν τα παιδιά τους από το ολοήμερο, ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως επίσημη παρουσία από το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων. Έξω από το σχολείο βρισκόντουσαν επίσης γονείς οι οποίοι διαφωνούν με αυτή την κατάσταση, χωρίς να εκδηλώσουν οποιαδήποτε ενέργεια.
Παρ’ όλο που οι πληροφορίες έλεγαν ότι ίσως να υπάρξουν αντιδράσεις, δεν υπήρξε τίποτα απολύτως, ενώ να σημειώσουμε ότι, καθ’ όλη τη διαδρομή, το λεωφορείο δεν συνοδεύονταν από Αστυνομία για λόγους προστασίας.
Μόλις τα παιδιά μπήκαν στο σχολείο, κατευθύνθηκαν αμέσως σε μια κεντρική αίθουσα, όπου τους έγινε μια μικρή γιορτή υποδοχής από τους δασκάλους και τους μαθητές και στη συνέχεια οδηγήθηκαν όμορφα και με τάξη στην αίθουσα διδασκαλίας στο διπλανό κτίριο.
Σαλπιγκίδης: «Ομαλά η διαδικασία»
Δηλώσεις για την όλη διαδικασία, έκανε στα μέσα ενημέρωσης που βρέθηκαν εκεί, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης Δράμας κ. Σαλπιγκίδης, ο οποίος σημείωσε ότι γενικά όλα πήγαν καλά σε μια πρώτη φάση.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει προγραμματισμός και για άλλα παιδιά, ο κ. Σαλπιγκίδης είπε ότι, «αυτή τη στιγμή προγραμματισμός, δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μακροπρόθεσμα, γιατί δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή, τα 23 παιδιά έχουν χωριστεί σε δύο τμήματα. Αν στο μέλλον υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός μαθητών, προφανώς, φαντάζομαι να μοιραστούν και σε άλλα σχολεία. Ο βασικός λόγος της επιλογής του 14ου Σχολείου, είναι: η γεωγραφική του θέση, η εύκολη πρόσβαση και η ύπαρξη του δυτικού κτιρίου, το οποίο διευκολύνει στα λιγότερα λειτουργικά έξοδα».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των γονέων και ότι κάποιοι πήραν τα παιδιά τους από το ολοήμερο, ο κ. Σαλπιγκίδης τόνισε ότι έγινε ενημέρωση προς τους γονείς την προηγούμενη εβδομάδα και πολλοί γονείς δεν γνώριζαν ορισμένα πράγματα: «Έγινε ενημέρωση, τα παιδιά είναι όλα εμβολιασμένα, θέμα καθαριότητας της σχολικής μονάδας δεν υπάρχει. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, άλλες από άγνοια, άλλες από προσωπική θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα και σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ήταν θετική».
Όσον αφορά το ζήτημα έκδοσης ψηφίσματος από τον Σύλλογο, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι σχετικό, τουλάχιστον επίσημα, ενώ αναμένεται ίσως σήμερα ή και τις επόμενες ημέρες.
Γρηγοριάδου: «Φοβόμαστε κάτι που δεν γνωρίζουμε…»
Η κα. Γρηγοριάδου, υπεύθυνη συντονίστρια εκπαίδευσης στο Νομό Δράμας, σε δηλώσεις της στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι τα παιδιά είναι 24 ενώ ένα έλλειπε χθες, ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις σημείωσε: «Φοβόμαστε κάτι που δεν γνωρίζουμε. Θα μπορούσαν να είναι όλοι αυτοί εδώ, να δουν αυτό το κομμάτι που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στο σχολείο (σ.σ. εννοεί τη γιορτή υποδοχής) και νομίζω ότι τις απαντήσεις τους θα τις έπαιρναν όλοι.»
Σε άλλο σημείο, η κα. Γρηγοριάδου σημείωσε ότι «δεν είναι πρωτόγνωρο. Από τον Μάρτιο ακόμα, ήδη πολλές εθελοντικές ομάδες υπήρχαν στη ΒΙ.ΠΕ. που έκαναν μαθήματα. Τα παιδιά δεν είναι άγνωστα, για όσους τουλάχιστον είχαν εμπλακεί σ’ αυτή τη διαδικασία. Ξέραμε πολύ καλά ότι ήθελαν να πάνε σε ένα καλά οργανωμένο σχολικό περιβάλλον. Θα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες ενδεχόμενα στη διερμηνεία, αλλά θα λυθεί και αυτό στην πορεία».

πηγή proinos-typos.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :