Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Από την άλλη εβδομάδα οι εργασίες για αίθουσες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Περίθαλψης και άλλες αναγκαίες υπηρεσίες στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας

 
Διαμόρφωση του ισογείου με αίθουσες για Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και Περίθαλψη και άλλες αναγκαίες υπηρεσίες
Εν αναμονή εξελίξεων για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία!
Μιλάει στον Π.Τ. ο υπεύθυνος της δομής φιλοξενίας προσφύγων Δράμας κ. Αλεξανδρίδης

Του Θανάση Πολυμένη
Με δειλά βήματα λόγω προφανώς και των αντιδράσεων που έχουν εμφανιστεί, γίνεται από χθες η είσοδος των προσφυγόπουλων σε ελληνικά σχολεία. Ήδη, από χθες, ξεκίνησαν μόνο σε δύο δομές στην Αττική, σε δύο στη Θεσσαλονίκη και από μία στην Ήπειρο και την Εύβοια. Από εκεί και πέρα, στο υπόλοιπο μέτωπο των προσφυγόπουλων στα σχολεία… υπάρχει απόλυτη σιωπή!
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πέρα από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, ποιες πόλεις της χώρας θα μπουν στο χορό… και σε ποια σχολεία θα πάνε!
Όσον αφορά το ζήτημα για τη Δράμα, σε σχετικό ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει στις 28 Σεπτεμβρίου 2016, είχαμε κάνει λεπτομερή αναφορά για το πώς, κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει η κατανομή προσφυγόπουλων σε Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια στην πόλη της Δράμας. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμιά απολύτως εξέλιξη. Δεν έχει οριστεί ούτε ο εκπαιδευτικός που θα είναι υπεύθυνος συντονιστής, ούτε έχει γίνει καμιά πρόσληψη αναπληρωτών, τίποτα απολύτως, τουλάχιστον όσον αφορά τη Δράμα. Η τελική απόφαση για όλα αυτά, παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας.
Πέρα όμως απ’ όλα τα άλλα, αυτή τη στιγμή στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. της Δράμας, φιλοξενούνται 101 άτομα.
Τα έργα εντός της δομής!
Όπως είχαμε σημειώσει σε άλλο ρεπορτάζ στις 23 Σεπτεμβρίου 2016, η δομή φιλοξενίας προσφύγων, έφυγε πλέον από την ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και πέρασε αποκλειστικά στην ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, σημειώναμε ότι η δομή θα αλλάξει ριζικά εντός της και θα γίνει διαμόρφωση του χώρου και διαμερισματοποίηση, ώστε να γίνει πιο άνετη η παραμονή όσων προσφύγων θα διαμένουν κατά καιρούς στον χώρο αυτόν.
Σε νέα επικοινωνία που είχαμε χθες το πρωί με τον κ. Αλεξανδρίδη Ιωσήφ, σύμβουλο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπεύθυνο για τη λειτουργία της δομής φιλοξενίας προσφύγων στη Δράμα, μάς είπε ότι αυτή τη στιγμή στη δομή φιλοξενούνται 101 άτομα, τα οποία σύντομα θα μειωθούν περίπου στα 50.
Επίσης, από την άλλη εβδομάδα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης στον όροφο για τη διαμερισματοποίηση του χώρου, όπου θα κατοικούν οι εκάστοτε πρόσφυγες. Όπως τονίζει ο κ. Αλεξανδρίδης, η διαμόρφωση θα γίνει με αυτόνομες κατοικίες, με διώροφες κουκέτες, ενώ θα περιλαμβάνουν ακόμα και κουζίνες προκειμένου να ετοιμάζουν μόνοι πλέον το φαγητό τους.
Όσον αφορά το ζήτημα της σίτισής τους, αυτή τη στιγμή σιτίζονται από εταιρεία κέτερινγκ η οποία ανέλαβε το έργο μετά από διαγωνισμό που διενήργησε ο Ελληνικός Στρατός, ενώ στη συνέχεια αυτό θα σταματήσει και θα τους μοιραστούν προπληρωμένα κουπόνια, με τα οποία οι ίδιοι θα αγοράζουν τα υλικά για τη διατροφή τους και θα μαγειρεύουν μόνοι τους στα διαμερίσματα εντός της δομής.
Στα έργα διαμόρφωσης του ορόφου αλλά και του ισογείου, περιλαμβάνονται φυσικά και τα έργα της θέρμανσης. Στο ισόγειο του κτιρίου στη ΒΙ.ΠΕ., θα διαμορφωθούν κατάλληλες αίθουσες στις οποίες θα στεγαστούν διάφορες αναγκαίες υπηρεσίες καθώς ήδη εργάζονται εκεί 70 άτομα με 8μηνη Κοινωφελή Εργασία, καθώς και αίθουσες για Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Κάποιες από τις αυτόνομες κατοικίες θα διαμορφωθούν επίσης και στον ισόγειο χώρο του κτιρίου.
Τέλος, όπως εξηγεί ο κ. Αλεξανδρίδης, όταν όλες οι παραπάνω εργασίες ολοκληρωθούν, τότε η δομή θα ενισχυθεί με 400 περίπου άτομα, ενώ το σύνολο των φιλοξενουμένων προσφύγων δεν θα ξεπερνάει τα 550 άτομα, όσα μπορεί δηλαδή να δεχθεί.
Σε ερώτηση για το κόστος όλων αυτών, ο σύμβουλος του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, μας εξήγησε ότι δεν το γνωρίζει, καθώς για όλες τις εργασίες φροντίζει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, με χρήματα που δίνονται για τον σκοπό αυτό από το αρμόδιο Ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

πηγή: proinos-typos.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :