Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Στρατιωτικοί: Θα τους πάρουν τα ισοδύναμα, θα «παγώσουν» και τις αποδοχές τους

 
Μονά-ζυγά χαμένες οι Ένοπλες Δυνάμεις

Υπάρχει σοβαρό θέμα με τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που οφείλεται κυρίως στην «απαράδεκτη έως απαξιωτική» -όπως τη χαρακτηρίζουν- συμπεριφορά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος και ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, διαπιστώθηκε χάσμα απόψεων για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως η διαμάχη των δύο κορυφαίων υπουργείων, Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας, εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και φυσικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Ο αρμόδιος Αν. Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, κατέθεσε την τροπολογία 468/30 την 1η Ιουνίου, πέντε ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για το Ασφαλιστικό. Με την τροπολογία, τροποποιεί τις διατάξεις του άρθρου 236 παρ. 2 του Ν. 4389/2016 και αναφέρει ότι δεν θα ισχύσει το «πάγωμα» για τη διετία 2017-2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και προαγωγής όσων αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσδιοριστούν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μονίμου χαρακτήρα, οι οποίες θα εξειδικευθούν και νομοθετηθούν μέχρι τις 30/09/2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή την 01/01/2017.Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 16 Σεπτεμβρίου έστειλε, ως όφειλε, τη λίστα με τα ισοδύναμα στο υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι τώρα, όχι μόνο δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση (η προθεσμία εξέπνευσε), αλλά δεν υπάρχει ούτε καν απάντηση από το υπουργείο Οικονομικών, ότι κάνει δεκτά ή απορρίπτει τα προτεινόμενα ισοδύναμα από το ΥΠΕΘΑ.

Εύλογη ανησυχία

Η σιωπή από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους οικονομικούς κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κάποιοι εκτιμούν ότι το υπουργείο Οικονομικών θα κάνει δεκτά τα προτεινόμενα ισοδύναμα από το ΥΠΕΘΑ, αλλά θα τα «αξιοποιήσει» για να καλύψει άλλες ανάγκες, αφού «τα λεφτά δεν είναι του Στρατού, αλλά του λαού», όπως φώναζαν οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, και παράλληλα θα «παγώσει» και τις μισθολογικές προαγωγές των εν ενεργεία στρατιωτικών.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 08/10/2016 – ΧΡΗΣΤΟΣ Α. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ)

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :