Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Ζήτημα ασφαλείας στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας;

 


Το περιοδικό Der Spiegel επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρ. Συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται ότι χώρες-μέλη αρνούνται να αποστείλουν υπαλλήλους σε ελληνικά κέντρα φιλοξενίας γιατί ανησυχούν για την ασφάλειά τους.
Σε άρθρο με τίτλο «Χώρες-μέλη της ΕΕ αρνούνται την αποστολή υπαλλήλων» το σημερινό φύλλο του περιοδικού Der Spiegel επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το οποίο χώρες-μέλη της ΕΕ δεν στέλνουν στην Ελλάδα ειδικούς σε ζητήματα χορήγησης ασύλου στα κέντρα φιλοξενίας γιατί ανησυχούν για την ασφάλειά τους. Στο έγγραφο που βρίσκεται στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού σημειώνεται ότι η κατάσταση ασφαλείας στους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, όπου ζουν 15.000 πρόσφυγες είναι «εξαιρετικά ασταθής», γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει «προβλήματα στους υπαλλήλους των χωρών-μελών, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις».
Το έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαπιστώνει ότι οι χώρες-μέλη δεν ανταποκρίθηκαν επαρκώς στην έκκληση αποστολής ειδικών στην Ελλάδα. Σε πολλές περιπτώσεις οι απεσταλμένοι στερούνται «απαραίτητων ικανοτήτων», ενώ την ίδια στιγμή παραμένουν στην Ελλάδα «για σύντομο χρονικό διάστημα». Το γεγονός αυτό οδηγεί σε «απόγνωση και ταραχές στους υπερπλήρεις προσφυγικούς καταυλισμούς», καταλήγει το εσωτερικό έγγραφο.
Χώρες-μέλη έχουν εκφράσει στην Κομισιόν ενστάσεις για την ασφάλεια
«Νεκρή σε λίγες εβδομάδες η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» προειδοποεί ο γερμανός ειδικός Γκ. Κνάους
«Νεκρή σε λίγες εβδομάδες η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» προειδοποεί ο γερμανός ειδικός Γκ. Κνάους
Σύμφωνα με πληροφορίες της DW σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει τεθεί μέχρι σήμερα ζήτημα ασφαλείας των ελληνικών κέντρων φιλοξενίας. Στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποστολή υπαλλήλων στην Ελλάδα υπάρχουν ωστόσο χώρες μέλη που απαντούν εκφράζοντας επιφυλάξεις για την κατάσταση ασφαλείας στα hot spot.
Με αφορμή τα επεισόδια την περασμένης Δευτέρας στη Λέσβο η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα ενώπιον του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) έλαβε επιπλέον μέτρα στη Μόρια, αυξάνοντας το προσωπικό ασφαλείας και δημιουργώντας εξόδους κινδύνου για το προσωπικό της. 
Το άρθρο του Der Spiegel φιλοξενεί δήλωση στη γερμανική Βουλή της Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπροσώπου των γερμανών Πρασίνων σε ζητήματα προσφυγικής πολιτικής, στην οποία αποκαλεί την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα ελληνικά νησιά «ντροπή για την Ευρώπη». Από την πλευρά του ο Γκέρλαντ Κνάους, ο οποίος ανήκει στους εμπνευστές της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, δηλώνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται ενώπιον διλήμματος. Από τη μια πλευρά δεν μπορεί να αγνοεί πλέον το χάος που επικρατεί στα ελληνικά νησιά. Αν όμως μεταφέρει μεγάλο αριθμό προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα τότε είναι σαν να στέλνει μήνυμα στους διακινητές ότι άνοιξε και πάλι ο διάδρομος μέσω Αιγαίου. Σε περίπτωση που η ΕΕ δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, προειδοποιεί ο γερμανός ειδικός, τότε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο προσφυγικό θα είναι σε λίγες εβδομάδες νεκρή».
Der Spiegel, DW, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

πηγή dw.com

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :