Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Ποιοι βγαίνουν πιο γρήγορα σε σύνταξη με χρήση πλασματικών ετών

 
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Μητέρες με ανήλικο τέκνο, που έχουν ως στόχο να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, έως το 2012, για να συνταξιοδοτηθούν με τα παλιά όρια ηλικίας (πχ 25αετία), αλλά και άνδρες ασφαλισμένοι που επιδιώκουν να πάρουν σύνταξη με 35αετία, είναι οι δύο μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, που μπορούν να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών ασφάλισης.
Πιο συγκεκριμένα, οι «παλαιοί ασφαλισμένοι», δηλαδή εκείνοι που έχουν έναρξη του ασφαλιστικού τους βίου πριν από το 1993 και οι οποίοι είναι καταχωρημένοι στα μητρώα του ΙΚΑ, ή των πρώην ειδικών ταμείων των ΔΕΚΟ, των Τραπεζών και του Τύπου, έχουν το δικαίωμα να προβούν σε αναγνώριση χρόνων ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι κατοχυρώνουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης έως το 2012. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταφέρνουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από το θεσμοθετημένα πια γενικά όρια συνταξιοδότησης, που είναι το 62ο ή το 67ο. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να επιτευχθεί η συνταξιοδότηση ακόμα και από το 55ο έτος ηλικίας τους. Υπενθυμίζεται ότι για να συμπληρωθεί η κατοχύρωση συνταξιοδότησης, χρειάζεται η αναγνώριση τεσσάρων ετών ασφάλισης για όσους συμπληρώνουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις το 2011 και πέντε έτη για συμπλήρωση το 2012. Όσοι προλάβουν και συμπληρώσουν 35αετία έως το 2012, έστω και με την χρήση πλασματικών ετών ασφάλισης, καταφέρνουν να αποχωρήσουν μετά τα 58 έτη (πχ ασφαλισμένες του ΕΤΑΑ) ή μετά τα 60 έτη (πχ άνδρες ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ και του ΟΑΕΕ). Ειδικά όρια ηλικίας ισχύουν για τις μητέρες – ασφαλισμένες όλων των Ταμείων (πχ ΙΚΑ, Ναυτικών Πρακτόρων και Νομικών).

πηγή: www.dikaiologitika.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :