Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Συνταξιοδοτικό - Μάχιμη πενταετία: Ερωτήματα φωτιά. Έως 31/12/2016 το παλιό "τιμολόγιο" .

 

  • Με έγγραφο «καλούν» τα στελέχη να «σπεύσουν» για υποβολή αιτήσεων αναγνώρισης έως 31-12-2016.
  • Δεν διευκρινίζουν πόσο θα κοστίσει αν υποβληθούν αιτήσεις αναγνώρισης μετά την 1-1-2017.
  • Η αναγνώριση σημαίνει αυτόματη «έμμεση» μείωση του μισθού τους 100-150€ το μήνα για 5 έτη (6,67% επί των αποδοχών).
  • Επιπλέον τους λένε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην αναγνωρισθούν ως συντάξιμα αυτά τα χρόνια που θα πληρώσουν.
  • ΣΑ αναγνωρίζουν με 39€ το μήνα τα ίδια χρόνια και τα στελέχη των ΕΔ από 100-150€ και μόνο για τα στελέχη των ΕΔ ενδεχομένως να τριπλασιαστεί το ποσό από 1-1-2017.
  • Η αναγνώριση επιφέρει άμεσα σημαντικά έσοδα για το κράτος/φορέα ασφάλισης.

Γράφει ο Λγος εα Ηλίας Νατσιούλας, απόφοιτος Οικονομικού ΣΣΑΣ
 Tην 3 Αυγ η ΔΟΙ/ΓΕΣ εξέδωσε έγγραφο για νέα διαδικασία αναγνώρισης του Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο (εννοεί τα 5 χρόνια εκστρατείας ή «πλασματικά» ή «μάχιμα» κατά την συνήθη ορολογία). Η αναγνώριση αυτή γίνεται μόνο με αίτηση και αναγραφή για το αν επιθυμούν τα στελέχη η καταβολή αυτών των εισφορών να γίνεται με μηνιαίες δόσεις παρακράτησης μέσω μισθοδοσίας ή με ΕΦΑΠΑΞ καταβολή αυτού του ποσού.

Η αναγνώριση θα γίνει με παρακράτηση των εισφορών μέσω του ΟΛΚΕΣ από την μηνιαία μισθοδοσία και το ύψος των εισφορών υπολογίζεται στο νομικό καθεστώς που ίσχυε το μήνα υποβολής της αίτησης. Στελέχη που επιθυμούν εφάπαξ εξόφληση θα πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής αναγνώρισης.

Η αναγνώριση γίνεται από όλα τα στελέχη που έχουν τουλάχιστον 5 έτη πραγματικής υπηρεσίας, μια σημαντική αλλαγή καθώς παλιά αναφέρονταν ότι δικαίωμα είχαν μόνο όσοι είχαν 20 ή 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας, κατά περίπτωση.

Δυστυχώς για μια ακόμα φορά τα στελέχη βρίσκονται μπροστά σε δίλημμα για το τι πρέπει να κάνουν.

Το ΓΕΣ αλλά και το ΓΕΝ σε παλιότερο έγγραφο ενημερώνουν ότι η προβλεπόμενη εισφορά για την αναγνώριση των 5 ετών εκστρατείας ανέρχεται σε 6,67% και ότι αυτό ισχύει για όσους υποβάλλουν αναφορά αναγνώρισης μέχρι 31-12-2016 και έχουν πρωτοασφαλιστεί στο δημόσιο μετά την 1-10-1990.

Μέχρι εδώ όλα κατανοητά, αλλά μετά την 1-1-2017 ποιο θα είναι το ποσοστό ή το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών αναγνώρισης;

Ο νόμος για το συνταξιοδοτικό ναι μεν αναγράφει 20%, δηλαδή 3 φορές πάνω, αλλά χρήζει διευκρινήσεων επίσημα και με έγγραφο είτε από το ΓΛΚ, είτε από τα αρμόδια Υπουργεία, για το αν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το ποσοστό και ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας των μάχιμων αυτών ετών.

Και για να γίνω ακόμη πιο σαφής στο παραπάνω υπενθυμίζω ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), που έχει ατονήσει την φωνή της εδώ και 18 μήνες, είχε ανεβάσει στη σελίδα της δημοσίευση μέσω της ιστοσελίδας της ΠΟΣ του κ. Νικολόπουλου στην οποία ενημέρωνε τα στελέχη για το τι συζητήθηκε στο υπουργείο Εργασίας με την ΠΟΣ «Όσοι δικαιούνται και επιθυμούν να αναγνωρίσουν διπλά συντάξιμα (για καταταγέντες μετά την 1/1/1993), οι καταβαλλόμενες εισφορές θα είναι 6.67%, ανεξαρτήτως χρόνου αναγνώρισης (δεν ισχύει αυτό που γράφεται, ότι δηλ. οι εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι 31/12/2016). 

Το υπόλοιπο 13,33% θα καταβάλλεται από τον εργοδότη. Αφορά όσους υπηρέτησαν μέχρι 5 έτη σε παραμεθόριο ή σε μονάδες εκστρατείας και τις συναφείς περιπτώσεις των ΣΑ. .. και διευκρίνιζε επιπλέον ότι Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα, έγγραφα, ανακοινώσεις, συνεντεύξεις κλπ, περί «πλασματικών», η ΠΟΣ θεωρεί απαραίτητο να διευκρινίσει, ότι σύμφωνα με το άρθρο 40 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών συντάξεων (ΠΔ 169/2007), ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε σε Μονάδες εκστρατείας, σε Μονάδες και Υπηρεσίες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ζώνης Μάχης, σε πολεμικά πλοία, αστυνομικά τμήματα κλπ (λεγόμενα παραμεθορίου για τους στρατιωτικούς ή μάχιμα για τα ΣΑ), ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟΣ, αλλά ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ που λογίζεται στο διπλάσιο.»

Τι ισχύει τελικά και γιατί δεν διευκρινίζεται επακριβώς ποιο είναι το ποσοστό αναγνώρισης αυτών των ασφαλιστικών εισφορών μετά την 1-1-2017 και δημιουργείται σύγχυση στα στελέχη των ΕΔ;

Αν το ποσοστό συνεχίσει να είναι 6,67% γιατί να σπεύσουν τα στελέχη για αναγνώριση αυτών των ετών έως 31-12-2016;

Η αναγνώριση με 6,67% σήμερα και παρακράτηση αυτού του ποσού από την μισθοδοσία θα επιφέρει αυτόματα και μέχρι 5 χρόνια μια σημαντική μηνιαία απώλεια στο εισόδημα των στελεχών από 100 έως 150 ευρώ το μήνα (ποσοστό 10 με 15%), αναλόγως του βαθμού. Για να δει επακριβώς το κάθε στέλεχος ποιο είναι το ύψος για κάθε μήνα αρκεί να ανατρέξει στο φάκελο μισθοδοσίας και να δει την κράτηση Ν.2084/1992.

Γνωρίζει η πολιτική ηγεσία ότι, με αυτό τον τρόπο «ωθούνται» άμεσα όλα τα στελέχη να αναγνωρίσουν τα 5 χρόνια εκστρατείας, φέροντας άμεσα έσοδα στον Π/Υ του Κράτους (έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές) αλλά απογυμνώνοντας περεταίρω οικονομικά τα στελέχη και τα οποία θα αδυνατούν με ακρίβεια να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες;

Έχετε αντιληφθεί τι σημαίνει το παραπάνω στην τσέπη των στελεχών αλλά και έχετε εξηγήσει στα στελέχη, μέσα από ενημερώσεις τι επιπτώσεις θα έχει το εισόδημα τους για 5 έτη, για την αναγνώριση αυτών των ετών;

Το παράδοξο είναι ότι τα στελέχη ακόμη και αν αναγνωρίσουν αυτό τα 5 έτη εκστρατείας με επιβάρυνση 100 με 150 ευρώ το μήνα ή εφάπαξ 6.000€ έως 9.000€ κινδυνεύουν όπως λέει στην παρ 8 η ΔΟΙ/ΓΕΣ να πάνε χαμένα αυτά τα χρήματα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αναγνωρισθούν ως συντάξιμα αυτά τα χρόνια!

Το ΓΕΣ επισημαίνει στα στελέχη ότι ο χρόνος αυτός προσμετράται για τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας 935/35,40/40 κλπ και όχι πέραν αυτής.Αλλά τονίζει ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι απαραίτητες οδηγίες από τα αρμόδια υπουργεία για να αποσαφηνιστεί αν ισχύει αυτό, αν δηλαδή θα προσμετρούνται αυτά τα χρόνια για τον υπολογισμό της σύνταξης ανεξαρτήτως συνολικού αριθμού ετών!

Αν δεν γνωρίζει ακόμη το ΓΕΣ και κατ επέκταση το ΥΠΕΘΑ, τότε ποια η χρησιμότητα του εγγράφου με τις οδηγίες για υποβολή αιτήσεων;

Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι απο τα στελέχη περισσεύουν 100 με 150 ευρώ το μήνα και πρέπει να τα δώσουν στο Κράτος για να μαζέψει έσοδα και να κινδυνεύουν στο τέλος να τους πουν ότι τα δώσατε ΤΖΑΜΠΑ;


Δηλαδή, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου «ωθούν/καλούν» τα στελέχη σε αναγνώριση ετών χωρίς οι ίδιες να ξέρουν ή να ενημερώνουν ποιο το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2017 αλλά ακόμη χειρότερα αν θα προσμετρηθούν αυτά τα έτη ως συντάξιμα χρόνια;

Ο νόμος ψηφίστηκε τον Μάιο και είναι άγνωστο εάν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει έρθει σε επαφή τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εκδώσουν εγγράφως διευκρινιστικές οδηγίες για το τι ισχύει, ώστε τα στελέχη να σταθμίσουν τους παράγοντες. 

Δεν έχουν άραγε αντιληφθεί την αγωνία τόσων χιλιάδων στελεχών για το δίλλημα που βρίσκονται;

Επιπλέον να υπενθυμίσω ότι αν τελικά επέλθει η αύξηση από 6,67% σε 20% μετά την 1-1-2017 αυτή θα επιβαρύνει μόνο τα στελέχη των ΕΔ και όχι των ΣΑ καθώς εκεί θα συνέχιση να γίνεται η αναγνώριση αυτών των ετών με 39€ το μήνα. 

Άλλη μια αδικία που την έχω εξηγήσει αναλυτικά στην ανοιχτή επιστολή με την οποία πρότεινα να ισχύσει το ίδιο καθεστώς και για τα στελέχη των ΕΔ και να κατατεθεί τροπολογία. Αντί τροπολογίας ζητάνε από τα στελέχη των ΕΔ να ξηλωθούν! 


Η ΠΟΕΣ από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι έχει άλλες προτεραιότητες, καθώς μετά την ψήφιση του νέου νόμου έχει να τρέξει τις εκλογές της. Έκπληξη προκάλεσε ότι την μέρα που γίνονταν διαμαρτυρία για αποφυγή νέου μισθολογίου και υλοποίηση της απόφασης ΣτΕ, εξέδιδε ανακοινώσεις των Ενώσεων Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ανατολικής Μακεδονίας για εκλογές όπου οι εκλεγέντες θα έχουν αμετάθετο και επιπλέον έως 60 μέρες άδεια το χρόνο.

διαβάστε τα έγγραφα εδώ

αναδημοσίευση από onalert.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :