Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

Σχέδιο Β για να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια από την 1η Ιανουαρίου 2017

 
Στην ενεργοποίηση σχεδίου Β προχωράει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το θέμα των ειδικών μισθολογίων και το «πάγωμα» των ωριμάνσεών τους, καθώς βάσει νόμου από 1η Ιανουαρίου 2017 θα πρέπει να επιβληθεί η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων των αμειβομένων με ειδικό καθεστώς. Και αυτό γιατί χάθηκε η καταληκτική ημερομηνία της 29ης Σεπτεμβρίου για να ψηφιστούν τα ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαθιστούσαν το «πάγωμα».

Τα αρμόδια υπουργεία παρουσίασαν κάποια μέτρα στο οικονομικό επιτελείο, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να χαρακτηριστούν αξιόπιστα ισοδύναμα για να νομοθετηθούν και να εφαρμοστούν αντί του «παγώματος» των ωριμάνσεων. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη κάνει τις πρώτες συζητήσεις με την τρόικα για την ενεργοποίηση εναλλακτικού σχεδίου για το θέμα. Το επιχείρημα για να μην προχωρήσει το «πάγωμα» των ωριμάνσεων, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα, είναι ότι το «πάγωμα» αυτό θα αφορά ένα μισθολογικό καθεστώς το οποίο δεν θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου.

Χιλιάδες υπάλληλοι

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων, με στόχο από τις αρχές του 2017 να υπάρχει άλλο καθεστώς στις αμοιβές των χιλιάδων υπαλλήλων που έχουν ειδικό καθεστώς (στελέχη ΕΔ-ΣΑ, γιατροί, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί υπάλληλοι κ.λπ.). Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε πως οι αλλαγές στο σύνολο των ειδικών μισθολογίων θα ήταν τέτοιες που θα κάλυπταν το δημοσιονομικό όφελος από το «πάγωμα» των ωριμάνσεών τους. Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν έγινε αποδεκτό από τα αρμόδια υπουργεία και τους εργαζομένους που αφορούν οι αλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί δύο σχέδια:

1. Το όποιο «πάγωμα» των ωριμάνσεων να αποφασιστεί μετά τις αλλαγές που θα γίνουν στο γενικότερο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Δηλαδή, να συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο ο νέος τρόπος με τον οποίο θα αμείβονται όσοι εντάσσονται σε ειδικό καθεστώς και στη συνέχεια να επιβληθεί το «πάγωμα» στους νέους μισθούς.

2. Αφού θα αποφασιστεί το νέο καθεστώς των ειδικών μισθολογίων, τα αρμόδια υπουργεία να εντοπίσουν αξιόπιστα ισοδύναμα μέτρα. Άλλωστε, τόσο το νέο μισθολογικό τους καθεστώς όσο και το «πάγωμα» των ωριμάνσεών τους θα εφαρμοστούν από 1η Ιανουαρίου. Οπότε η νομοθέτηση των ισοδύναμων μέτρων μπορεί να γίνει και τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Βέβαια, σε αυτό το σενάριο είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση από την τρόικα, διότι ο νόμος προβλέπει τη θεσμοθέτηση των ισοδυνάμων έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν, όμως, ότι οι αντιδράσεις αυτές θα μπορούσαν να καμφθούν.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα των ειδικών μισθολογίων αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας τις επόμενες ημέρες και είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων.

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 01/10/2016 – ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ)


αναδημοσίευση από staratalogia.blogspot.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :