Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

«Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» , πρόγραμμα εκπαίδευσης παιδιών δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου για ΚΑΡΠΑ από εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ

 Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ της 3ης Νοσηλευτικής Διημερίδας που οργάνωσε στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου η Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου Δράμας, υπήρχε τη δεύτερη ημέρα μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση με τίτλο: «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» - «Kids Save Lives», από τον κ. Αναστάση Στεφανάκη, Διασώστη / Εκπαιδευτική του ΕΚΑΒ, συνιδρυτή του Ανθρωπιστικού Οργανισμού Kids Save Live και Εκπαιδευτή σε Διεθνείς Οργανισμούς.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Στεφανάκης, μας εξηγεί τι ακριβώς προσφέρει ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός «Kids Save Lives» - «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές». Ο ρόλος του Οργανισμού, είναι να εκπαιδεύει μαθητές δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, όσον αφορά την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).
«Η εκπαίδευση των μαθητών για την Ελλάδα είναι κάτι καινούριο, όχι όμως για τον υπόλοιπό κόσμο. Για παράδειγμα, εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ γίνεται σε μαθητές στη Δανία από το 1995, ενώ στην Αμερική εδώ και πολλά χρόνια», λέει ο κ. Στεφανάκης και συνεχίζει: «Πηγαίνουμε σε σχολεία και συνεννόηση με καθηγητές και δασκάλους, με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έχουμε ξεκινήσει προγράμματα αναζωογόνησης. Μέχρι τώρα έχουμε παρουσιάσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε εκατοντάδες σχολεία και έχουμε φέρει αρκετά θετικά αποτελέσματα. Πρόκειται για καινοτόμες εφαρμογές, για ανθρώπου που σώθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες. Πέθαναν και επέστρεψαν στη ζωή. Το να εκπαιδεύσεις παιδιά, είναι πολύ ελπιδοφόρο για την Ελλάδα. Στη διημερίδα της Δράμας, είχαμε μεγάλη ανταπόκριση από τους υγειονομικούς, νοσηλευτές και γιατρούς, που σημαίνει την έναρξη συνεργασίας σε πολλά επίπεδα».
Όπως τονίζει ο κ. Στεφανάκης, «μας ζήτησαν να ξεκινήσουμε προγράμματα εκπαίδευσης στα σχολεία της Δράμας, κάτι που έτσι κι αλλιώς το είχαμε στο μυαλό μας να το κάνουμε. Ζήτησαν επίσης την εκπαίδευση κάποιων υγειονομικών σε ποιο εξειδικευμένα προγράμματα. Μέχρι τώρα τα σχολεία που έχουμε επισκεφθεί είναι εκατοντάδες και στους Νομούς Φλώρινας, Πιερίας, Πέλλας, Κάσο και Σύμη, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική έχουμε κάνει το μεγαλύτερο έργο μας και αλλού».

Η ανταπόκριση των μαθητών
Ερωτώμενος ποια είναι η ανταπόκριση των μαθητών, ο κ. Στεφανάκης επισημαίνει ότι «τα παιδιά είναι σχεδόν μαγνητισμένα. Βλέπουν την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), ως κάτι πολύ ενδιαφέρον και πολύ διασκεδαστικό και περιμένουν πότε θα έρθει η σειρά τους να κάνουν πρακτική εξάσκηση στα προπλάσματα. Το βλέπουν κατ’ αρχάς σαν παιχνίδι και είναι η πρώτη φορά στη ζωή τους που έρχονται σε επαφή με κάτι τέτοιο. Στην αρχή πιστεύουν, επειδή πάνε και κάνουν εκπαιδεύσεις σε σχολεία για άλλα πράγματα, όχι για την ΚΑΡΠΑ, ότι θα πάει κάποιος και θα τους μιλάει με τις ώρες.
Τα προγράμματα που κάνουμε εμείς, είναι 4ωρα σε παιδιά γυμνασίου και λυκείου και 2ωρα σε παιδιά δημοτικού 10-11 ετών. Σ’ αυτό το πρόγραμμα, έχουμε βίντεο, φωτογραφίες, επιδείξεις από εκπαιδευτές, τακτική εξάσκηση από τους ίδιους και ολιγόλεπτες διαλέξεις, γιατί τα παιδιά είναι το ποιο δύσκολο κοινό. Ενδιάμεσα υπάρχουν διαλείμματα γιατί τα παιδιά κουράζονται εύκολα».

Η αδιαφορία του κράτους για τους απινιδωτές
Ο Στεφανάκης, μας λέει ότι έχουν δημιουργήσει για εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα. «Θα πρέπει να ξέρετε ότι κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή και είναι πολλοί αυτοί, όταν σταματήσει ξαφνικά η καρδιά τους. Το να σταματήσει η καρδιά, δεν είναι μια πάγια κατάσταση, αλλά μια αναστρέψιμη κατάσταση. Μπορεί να πεθάνεις και για να επιστρέψεις στη ζωή, χρειάζονται δύο πράγματα: εκπαιδευμένα χέρια και ο παρευρισκόμενος που είναι δίπλα, θα πρέπει να γνωρίζει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και θα πρέπει να υπάρχει και γρήγορα να γίνει η πρώτη απινίδωση».
Αναφορικά με το ζήτημα των απινιδωτών, ο κ. Στεφανάκης μας εξηγεί ότι, «στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ λίγοι απινιδωτές που δεν ξεπερνούν τους 300. Το κράτος δεν το έχει δει με μεγάλη σοβαρότητα. Αντίθετα, στην Ολλανδία, υπάρχουν πάνω από 20.000 απινιδωτές. Αποτέλεσμα είναι, το 40% των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, να επιστρέφει στη ζωή μετά από 5-10 λεπτά, ενώ στην Ελλάδα είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπη, το ποσοστό μας είναι στο 4%-5%! Είναι πολύ χαμηλό, γιατί ξέρουμε ότι η καρδιά μπορεί να ξεκινήσει πάλι. Είναι όλα προβλέψιμα και μετρήσιμα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα».

Ένας απινιδωτής στη Δράμα
«Το θέμα των απινιδωτών ήταν κάτι που μας απασχόλησε στη συζήτηση που είχαμε στη νοσηλευτική διημερίδα», μας λέει ο κ. Στεφανάκης. «Δείξαμε έναν χάρτη που έχει κάνει μια εταιρεία στο Εδιμβούργο και πάνω σ’ αυτόν τον χάρτη τοποθετούνται οι απινιδωτές που υπάρχουν. Αν δείτε στη Δράμα, μας δείχνει ότι υπάρχει ένας μόνο απινιδωτής στο δημαρχείο. Το θέμα είναι όμως, ότι, όταν κλείνει το δημαρχείο, κλείνει και ο απινιδωτής. Το ένα αυτό. Στο χάρτη, είδαμε ότι υπάρχουν 5 απινιδωτές σε πέντε Νομού. Στην Κασσάνδρα που εργάζομαι ως διασώστης όπου έχουμε μόνο ένα ασθενοφόρο για 700 ανθρώπους, έχουμε τοποθετήσει 9 απινιδωτές».
«Εμείς το βλέπουμε διαφορετικά», επισημαίνει ο κ. Στεφανάκης. «Όχι επειδή είμαστε εθελοντές, αλλά αφού δεν το αναλαμβάνει το κράτος να το κάνει, το κάνουμε εμείς. Και έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Κάποια στιγμή είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε και τέτοια προγράμματα στα σχολεία της Δράμας. Πρέπει να πούμε ότι, όλοι οι εκπαιδευτές μας είναι εκπαιδευτές διεθνών οργανισμών και η δουλειά μας είναι υψηλού επιπέδου».

Ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός KIDS SAVE LIVES
Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων με ευαισθησίες προς την ανθρώπινη ζωή και ισχυρή πίστη στην κοινωνία των πολιτών που εργάζονται για την αναβάθμιση της αναζωογόνησης στον τόπο μας.
Ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός KIDS SAVE LIVES συσπειρώνει, ενθαρρύνει  και κινητοποιεί ανθρώπινο δυναμικό, εστιάζοντας στην εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στην αναζωογόνηση, τις πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για την ζωή καταστάσεις, την πρόληψη από παιδικούς τραυματισμούς αλλά και την χρήση και διάδοση  αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs) σε σχολεία και δημόσιους χώρους.
Yποστηρίζεται από εθελοντές οι οποίοι είναι κυρίως Υγειονομικοί, εκπαιδευτές Διεθνών Εκπαιδευτικών και Επιστημονικών Οργανισμών Υγείας όπως το European Resuscitation Council και το National Association of Emergency Medical Technicians, μαθητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικοί και απλοί πολίτες.
Από το 2011 οι εκπαιδευτές της, απέκτησαν συμβουλευτικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία και παρακολούθησαν τα όνειρά τους να γίνονται πράξη. Δεκάδες χιλιάδες μαθητές σχολικής ηλικίας εκπαιδεύτηκαν στην αναζωογόνηση στους Νομούς Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Πιερίας, Πέλλα, στην Κάσο και την Σύμη. Αρκετοί από αυτούς τους μαθητές, πιστοποιήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  Αναζωογόνησης μέσω της ΕΕΕΠΦ και ήδη κάποιοι είναι Instructors του ERC σε ηλικία μόλις των 15 ή 17 ετών.
Σε συνεργασία με Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Χώρας, γιορτάζουν ήδη τους πρώτους απινιδωτές σε Ελληνικά Σχολεία (Δημοτικό Σχολείο Νεοχωρίου Χαλκιδικής, Γυμνάσιο Λύκειο Αρναίας, 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, Γυμνάσιο – Λύκειο Πευκοχωρίου Χαλκιδικής και έρχονται κ άλλοι…)
Μέσα από την δράση τους, επιχειρούμε να πολλαπλασιάσουμε τους απινιδωτές στα Ελληνικά Σχολεία και κάθε δημόσιο χώρο. Σε πολλά από τα χωριά που διαθέτουν απινιδωτές, δημιουργήσαμε ομάδες ανανηπτών από 10 έως 70 πιστοποιημένους πολίτες. Είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο τους, μέχρι να φτάσει η εξειδικευμένη βοήθεια, μέσω επαγγελματιών Διασωστών του ΕΚΑΒ.
πηγή : proinos-typos.gr

Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ.

About Ένωση Αξιωματικών Α.Μ.Θ. -

Σκοπός της E.A.A.M.Θ. είναι η διαφύλαξη και προαγωγή των εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων των μελών της.

Subscribe to this Blog via Email :